Mesić: “Cijeli svijet je izgubio državnika koji se borio za ujedinjenu Europu”

Stjepan Mesić
Autor 28.9.2019. u 10:24

Mesić: “Cijeli svijet je izgubio državnika koji se borio za ujedinjenu Europu”

Foto: Getty Images

Povodom smrti bivšeg predsjednika Francuske Republike, Jacques Chiraca, prenosimo izjavu bivšeg predsjednika Republike Hrvatske, Stjepana Mesića, u cijelosti:

“Gradonačelnik Pariza, ministar, predsjednik vlade i predsjednik Francuske Republike u dva mandata, Jacques Chirac je bio sve to. Nadasve, međutim, on je bio veliki Francuz i veliki Evropljanin. Njegovom smrću gubi Francuska, gubi Evropa, ali gubi i cijeli svijet koji u vremenu kada počinju prevladavati prosječnost i ispodprosječnost gubi jednoga od posljednjih pripadnika plejade političara i državnika koji su se predano borili za ostvarivanje vizije ujedinjene Evrope i svijeta kojim neće dominirati ratovi, nejednakost, neravnopravnost i siromaštvo.

Ponosan sam što sam kao predsjednik Republike Hrvatske imao prilike surađivati s Predsjednikom Chiracom. Bio je iskreni i energični podupiratelj Hrvatske na njezinome putu prema ujedinjenoj Evropi u kojoj je vidio mjesto i za ostale zemlje regije. Rado sam prihvatio njegovu inicijativu za održavanje summita Evropske unije i zemalja jugoistočne Evrope u Zagrebu. Sreli smo se potom još jednom u Zagrebu i nekoliko puta u svijetu na međunarodnim konferencijama i skupovima; posljednji puta prije nekoliko godini u Parizu, kada smo obojica već bili bivši Predsjednici. Slagali smo se u odnosu na niz akutnih problema svijeta u kojemu živimo, uključujući vojnu intervenciju u Iraku.

Nedostajat će svima koji su, poput mene, imali privilegiju raditi zajedno s njime na građenju jednog boljeg svijeta.”

Stjepan Mesić
Autor 28.9.2019. u 10:24