Ministrica jedno, zamjenik drugo: Ima li u BiH ijedna institucija sa zajedničkim stavom

tačno.net
Autor 10.8.2022. u 13:36

Ministrica jedno, zamjenik drugo: Ima li u BiH ijedna institucija sa zajedničkim stavom

Josip Brkić i Bisera Turković, foto: Tacno.net

Neslaganje među predstavnicima različitih političkih stranaka u BiH nije ništa novo, a najnovije razilaženje stavova između Ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković i njenog zamjenika Josipa Brkića u vezi podrške ambasade Izraela izmjenama Izbornog zakona nameće pitanja: Da li u BiH postoji ijedna institucija koja ima zajednički stav?

Bez zajedničkog dogovora u diplomatiji

Nakon što je ambasada Izraela navela da podržava prijedloge Izmjena Izbornog zakona koji su u skladu sa onim što žele stranke sa hrvatskim predznakom ministrica Turković uputila je demarš Ministarstvu vanjskih poslova Izraela te njihovoj ambasadi u Tirani koje nerezidentno pokriva BiH. Zatražila je pritom “pojašnjenje stavova i svrhe dokumenta objavljenog u medijima” i koje im je u ponedjeljak poslano iz Tirane.

Nedugo nakon upućenog demarša od strane ministrice Turković, zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić (HDZ BiH), ogradio se od upućenog demarša kazavši da ne predstavlja stav države BiH nego stav stranke SDA.

Stav zamjenika ministrice Turković ubrzo su prenijeli svi provladini mediji u susjednoj Hrvatskoj kazavši da je u pitanju jednostrani pogled jedne političke stranke, stajući u odbranu predstavnicima hrvatskih stranaka u BiH i njihovim težnjama za izmjene Izbornog zakona u BiH.

Podrška Francuske i Evropske unije

Catherine Colonna, ministrica vanjskih poslova Republike Francuske u odgovoru na pismo koje joj je uputila Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova kazala je da suočeni sa vanjskim uplitanjem i prikrivenim prijetnjama formulisanim protiv Vaše zemlje, u pogledu njenog mogućeg članstva u Evropskoj uniji ili NATO-u, možete računati na podršku Francuske i Evropske unije, prenosi portal Oslobođenje.ba.

Colonna je nedavno preuzela dužnost ministrice vanjskih poslova Francuske te ističe da s posebnom pažnjom prati dešavanja u Bosni i Hercegovini i regionu Zapadnog Balkana, „posebno u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu.“

“U tom smislu, željela bih pozdraviti Vaše aktivnosti kako bi se favoriziralo usklađivanje stavova Bosne i Hercegovine sa evropskim stavovima u vezi sa sukobom u Ukrajini, uprkos unutrašnjoj situaciji za koju znam da je posebno složena. Solidarnost u vrijeme krize je osnovna vrijednost za članstvo u Evropskoj uniji”, navela je ministrica.

Kako je istakla, u trenutku kada su „neopravdani postupci Rusije doveli do povratka rata na evropskom kontinentu, što je izazvalo opravdanu zabrinutost u BiH, Francuska je preuzela svoju odgovornost državnim jačanjem EUFOR Althéae, kojim komanduje francuski general, i pružanjem zračne podrške.“

“Budite sigurni u našu posvećenost održanju ove operacije”, poručila je.

U obraćanju ministrici Turković, posjetila je na govor Emanuela Macrona, predsjednika Republike Francuske povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, u kojem je rekao da „nema mjesta za negiranje, za historijski revizionizam ili veličanje osuđenih ratnih zločinaca, u zemlji koja je izrazila želju da se pridruži Evropskoj uniji, a time i njenim vrijednostima.“

“To su teme koje pratimo s posebnim oprezom. Možete računati na našu odlučnost da radimo uz vas za stabilnost zemlje i zajedničku budućnost mira i prosperiteta. To zahtijeva pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, cilj kojeg Francuska u potpunosti podržava. Evropsko vijeće koje je zasjedalo 23. i 24. juna, saopštilo je da je spremno dati status kandidata Bosni i Hercegovini. Ovo je važan korak. Istovremeno, potrebno je implementirati obaveze iz političkog sporazuma zaključenog 12. juna u Briselu, što može samo pogodovati evropskom putu Bosne i Hercegovine”, navela je ministrica Colonna, izražavajući nadu u skori susret sa ministricom Turković.

Ovo pismo podrške dolazi u vrijeme kada je ambasada Izraela navela da podržava prijedloge Izmjena Izbornog zakona koji su u skladu sa onim što žele stranke sa hrvatskim predznakom.

tačno.net
Autor 10.8.2022. u 13:36