MO pokrenulo postupak protiv pripadnika OSBiH koji su bili na obilježavanju 9.januara, prisustvovao i pomoćnik direktora Granične policije BiH

tačno.net
Autor 11.1.2022. u 09:17

MO pokrenulo postupak protiv pripadnika OSBiH koji su bili na obilježavanju 9.januara, prisustvovao i pomoćnik direktora Granične policije BiH

Foto: N1

Ministarstvo odbrane BiH je u skladu s nadležnostima definisanim Zakonom o odbrani BiH pokrenulo postupak utvrđivanja činjenica, a koje se odnose na prisustvo pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH na obilježavanju 9. januara, za kojeg je Ustavni sud BiH donio Odluku da nije u skladu sa Ustavom BiH.

Iz ministarstva su istakli za Klix.ba kako je ministar odbrane u skladu s navedenim naložio i Načelniku Zajedničkog štaba OS BiH da se poduzmu mjere i radnje iz njegove nadležnosti, te da se o poduzetim mjerama i izvršenim radnjama blagovremeno izvijesti Ministarstvo odbrane BiH.

“Kršenje zakona mora se procesuirati. Postupci protiv pripadnika OS BiH će biti pokrenuti. Očekujem da u skladu sa duhom vladavine prava budu procesuirani i ostali koji ne poštuju odluke sudskih organa”, rekao je za Klix.ba Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH.

Podsjetimo da su jučerašnjem defileu prisustvovali zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalmajor Gojko Knežević i komandant Operativne komande Oružanih snaga BiH generalmajor Radovan Ilić.

Pored toga, obilježavanju neustavnog dana RS-a prisustvovali su i brigadir Milorad Krajšumović komandant 3. Pješadijskog puka (RS) i brigadir Zoran Dunović, zamjenik komandanta Komande podrške Oružanih snaga BiH za operacije.

Na svečanoj akademiji povodom 9. januara kojeg je Ustavni sud BiH dva puta proglasio neustavnim praznikom prisustvovao je i pomoćnik direktora Granične policije BiH Dragan Kulić, prenosi Klix.ba.

On je time prekršio presudu Ustavnog suda BiH kao državni policajac te ispoljio političko opredjeljenje što je također zabranjeno Zakonom o policijskim službenicima BiH.

Za sada nije poznato da li je direktor Granične policije BiH Zoran Galić pokrenuo postupak protiv svog pomoćnika kao što je to uradio, naprimjer, ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

Foto: Klix.ba

tačno.net
Autor 11.1.2022. u 09:17