Mostarska opozicija pisala međunarodnoj zajednici: Tražimo ponovno brojanje svih glasova

tačno.net
Autor 14.1.2021. u 12:44

Mostarska opozicija pisala međunarodnoj zajednici: Tražimo ponovno brojanje svih glasova

“Mi dolje potpisani predstavnici političkih subjekata, nezavisnih kandidata, koalicija i političkih stranaka smatramo da, nakon održanih izbora u Mostaru, evidentno postoji niz problema, nepravilnosti, neregularnosti, pogrešaka, pa čak i krađe izborne volje građana Mostara”, kažu oni u uvodu.

Ovim putem vam se obraćamo kako bismo vas, najistaknutije predstavnike međunarodne zajednice, Evropske unije i ambasadore najistaknutijih zemalja, kao dokazane prijatelje Bosne i Hercegovine, Grada Mostara i svih njegovih građana obavijestili o pronalasku brojnih nepravilnosti prilikom ponovnog prebrojavanja glasova za izbore koji su konačno nakon 12 godina održani u Mostaru, dodaju oni.

“Naime, gotovo na svakom biračkom mjestu na kojem se vrši ponovno prebrojavanje glasova u Centru za brojanje Centralne izborne komisije BiH primjećena su ogromna odstupanja u odnosu na neslužbeno utvrđene rezultate. Alarmantna je činjenica da se na svakom biračkom mjestu, po izvještajima naših posmatrača pronalaze glasački listići koji su pripisani jednom političkom subjektu, a u stvari pripadaju našim kandidatima, strankama, koalicijama i političkim subjektima. Više je nego očigledno da se u određenim slučajevima radi o svjesnoj zloupotrebi izbornog procesa i svjesnom pokušaju izborne krađe kako bi se prekrojila stvarna izborna volja građana Mostara”, kažu oni.

Posebno ističemo da su u pojedinim slučajevima izrazito male razlike u broju glasova koji odlučuju o tome koji će politički subjekt osvojiti vijećničke mandate, dodaju, tako primjerice, u jednom izbornom području samo jedan jedini glas presuđuje tko će osvojiti mandate.

“Također, u drugom izbornom području drugačija raspodjela samo 100-injak glasova može dramatično promijeniti raspodjelu mandata. Zbog toga vas ovom prilikom, kao predstavnike demokratskih zemalja i institucija molimo da izvršite svoj neosporni demokratski autoritet i utjecaj kako bi Centralna izborna komisija BiH donijela odluku da se u Mostaru izvrši ponovno prebrojavanje svih glasačkih listića za političke stranke i kandidate na gradskoj, ali i na svim područnim izbornim listama.
Smatramo da bi zbog ovih dramatičnih činjenica Centralna izborna komisija BiH morala po službenoj dužnosti donijeti takvu odluku.
Samo na taj način moći ćemo svi zajedno zaključiti da je izborni proces u Mostaru završio na način da je ispoštovana volja građana Mostara koji bi tako konačno dobili legalne i legitimne predstavnike u Gradskom vijeću Grada Mostara”, kažu oni.

Pismo je otišlo na adrese Ureda visokog predstavnika u BiH, Delegaciji Europske unije u BiH, Misiji OSCE-a u BiH, ambasadama SAD-a, Ujedinjenog kraljevstva, Republike Francuske, Njemačke, Italije, Švedske, Norveške, ali i Centralne izborne komisije BiH.

Klix.ba

tačno.net
Autor 14.1.2021. u 12:44