Može li zagrebački susret Izetbegovića i Milanovića promijeniti odnose Bošnjaka i Hrvata?

R.D
Autor/ica 29.9.2021. u 13:25

Može li zagrebački susret Izetbegovića i Milanovića promijeniti odnose Bošnjaka i Hrvata?

Foto: Facebook

Sinoćnja vijest o susretu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem s pravom je postala vijest dana. Susret dva lidera dolazi u vrijeme vjerovatno najlošijih odnosa Bošnjaka i Hrvata te političkog Sarajeva i Zagreba od posljednjeg rata.

Izetbegović je nakon sastanka na društvenim mrežama uz fotografiju samo kratko napisao kako je zajednički ocijenjeno da odnosi dviju država i dva naroda imaju izuzetnu važnost te da se moraju unapređivati kroz dijalog na ravnopravnim osnovama i u obostranom interesu.

Iz Milanovićevog ureda izvjestili su kako je razgovarano prije svega o odnosima bošnjačkog i hrvatskog naroda te potrebi poboljšanja odnosa dvaju naroda u skladu s Dejtonskim sporazumom.

Susret u Zagrebu dolazi nakon niza zapaljivih Milanovićevih izjava koje su se u bh. javnosti tretirale kao miješanje u unutrašnje odnose Bosne i Hercegovine, a posebno je odjeknula ona u New Yorku, za vrijeme održavanja Generalne skupštine UN-a, kad je za sebe kazao da je on predsjednik i Hrvata u našoj zemlji. Milanović je ocijenjen i kao jedan od glavnih agitatora izbornih reformi u BiH po želji Dragana Čovića i HDZ-a BiH sve kroz tzv. legitimno predstavljanje.

Upravo bi zagrebački susret potencijalno mogao biti svojevrsna prekretnica, promjena narativa ili bar približavanje udaljenih strana. I nije bez razloga treći na fotografiji upravo bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, neko ko bez sumnje može biti spona.

Mesić je dio Milanovićevog tima, direktno ga je podržavao u kampanji zajedno s još jednim bivšim hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem. Mesićev odnos prema BiH posve je drugačiji od Milanovićevog. On je u intervjuu za portal Klix.ba u oktobru 2019. godine o Željku Komšiću govorio kao civilizacijskom iskoraku, a godinu i po kasnije pisao je novom američkom predsjedniku Joeu Bidenu da BiH treba urediti po građanskom principu, a ne po nacionalnom.

Da li je zagrebački susret bio samo protokolarni, Izetbegovićevo zaustavljanje u Zagrebu na proputovanju iz Budimpešte ili nešto veće, potvrdit će narednih nekoliko mjeseci, kada se očekuje konkretnije zasjedanje o Izbornom zakonu uz pojačan američki angažman. To će se uostalom najbolje osjetiti na daljnjoj Milanovićevoj retorici prema BiH.

klix.ba

R.D
Autor/ica 29.9.2021. u 13:25