Muzej ratnog djetinjstva održao radionice za mostarske osnovce

tačno.net
Autor 1.6.2017. u 10:39

Muzej ratnog djetinjstva održao radionice za mostarske osnovce

Proteklih nekoliko dana tim Muzeja ratnog djetinjstva (MRD) je održao edukativne radionice za učenike u mostarskim školama. Održano je sedam radionica, a sudjelovali su učenici IV. osnovne škole, Osnovne škole Petra Bakule, te Osnovne škole Blagaj. Cilj radionica bio je, prikladno njihovom uzrastu, pobliže upoznati učenike sa specifičnostima iskustva odrastanja u, bilo kojemu i bilo kada, ratom pogođenom području. Također, cilj je bio educirati učenike i o kulturi i značaju muzeja kao institucije, pobliže ih upoznati sa načinom kako se (konkretno za Muzej ratnog djetinjstva) prikupljaju predmeti i svjedočenja, odnosno zašto i čemu oni služe. Ovakav vid edukativnih radionica, koje se održavaju u sigurnom okruženju, pod vodstvom educiranog osoblja, produbljuje dječju empatiju i djeci prenosi poruku mira na što prikladniji način. Iz Muzeja navode kako su izrazito zadovoljni uspostavljenom suradnjom sa navedenim školama, te kako je dogovorena i daljnja suradnja, na način da će se raznolike radionice sa učenicima u više navrata provoditi tijekom iduće školske godine.

2

Muzej ratnog djetinjstva je najmlađi muzej u Bosni i Hercegovini. Radi se o multidisciplinarnoj instituciji, koja osim izložbene provodi i znanstveno istraživačke te edukacijske aktivnosti. Otvoren je u Sarajevu u veljači 2017. godine. Osnivač MRD je Jasminko Halilović, koji je, tijekom rada na knjizi ‘Djetinjstvo u ratu: Sarajevo 1992–1995.’, iz koje je proizašao koncept Muzeja ratnog djetinjstva, imao priliku upoznati nekoliko stotina osoba sa iskustvom ratnog djetinjstva i čuti njihove priče i svjedočenja. U Muzeju je predstavljena kolekcija osobnih predmeta, priča, audio i video svjedočenja, fotografija, pisama, crteža i drugih dokumenata. Vizija Muzeja ratnog djetinjstva je na individualnom nivou pomoći prevazilaženje traume i sprječavanje traumatizacije drugih, a na kolektivnom međusobno razumijevanje.

Na radionicama u Mostaru je ukupno sudjelovalo više od 150 učenika viših razreda osnovne škole, a sudjelovali su i njihovi razrednici i pedagozi škola. Pored sarajevskog dijela tima Muzeja, koji su za ovu postavku činili Jasminko Halilović, osnivač, Amina Krvavac, direktorica, te istraživačice Almedina Lozić i Sandra Mehmedović, u vođenju radionica sudjelovala je i psihologinja iz Mostara, Jasenka Hoffmann, koja istraživačke aktivnosti (prikupljanja svjedočanstava, intervjuiranje te prikupljanje predmeta) za Muzej ratnog djetinjstva radi na području Hercegovine. Pored toga, u planu je tijekom tekuće godine i organiziranje izložbe Muzeja ratnog djetinjstva u Mostaru. Osim područja Sarajeva i Mostara tim Muzeja djeluje i u Cazinu, Lukavcu i Banja Luci.

tačno.net
Autor 1.6.2017. u 10:39

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija