Na adrese nekoliko škola u Republici Srpskoj stigle dojave o bombama

tačno.net
Autor 1.6.2022. u 08:55

Na adrese nekoliko škola u Republici Srpskoj stigle dojave o bombama

Foto: Ilustracija/I.L. – Klix.ba

Na adrese nekoliko osnovnih škola u Republici Srpskoj, u srijedu ujutro, 1. juna, stigle su dojave o bombama, saopšteno je iz MUP-a RS.

“Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske izvršili su protivdiverzione preglede u velikom broju osnovnih škola širom Republike Srpske, a na osnovu meila koji je zaprimljen da je u više škola širom Republike Srpske postavljena bomba. U školama gdje nije još završen protivdiverzioni pregled, lice mjesta se obezbjeđuje i one neće biti otvorene, dok god se pregled ne završi, odnosno ne utvrdi da nema bezbjednosnih prijetnji”, navodi se u saopštenju.

Krajem maja, dojave o bombama su stigle i na adrese više od 110 osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo, jednom od deset kantona u Federaciji BiH, Vlade Kantona Sarajevo, Opštine Centar Sarajevo i Opštinskog suda u Sarajevu.

Nusret Selimović, komesar sarajevske policije, kazao je 25. maja da će se dojave o postavljenim bombama tretirati kao “teroristički čin”.

“Sve ukazuje na to da bi se moglo raditi na krivičnom djelu terorizma koje će biti kao takvo i tretirano. S obzirom na nadležnosti, Federalna uprava policije će, pod direktnim nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo, u saradnji s drugim policijskim agencijama, biti nosilac aktivnosti identifikovanja počinioca ili počinilaca ovog krivičnog djela”, kazao je Selimović na konferenciji za medije, 25. maja.

U Srbiji su u posljednjih nekoliko sedmica učestale lažne dojave o bombama.

Pripadnici tamošnjih bezbjednosnih službi su identifikovali više zemalja iz kojih su stizale prijeteće poruke i lažne dojave o bombama na adrese javnih objekata u Srbiji, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije 18. maja.

“Utvrđeno je da je osam takvih prijetnji stiglo iz Poljske, četiri iz Gambije, po dvije iz Irana i Nigerije i po jedna iz Ukrajine, Slovenije i Rusije”, stoji u saopštenju MUP-a.

Kako se dodaje, identifikovali su lokacije ukupno 19 e-mail adresa sa kojih su stigle prijeteće poruke o postavljenim bombama na različitim lokacijama u Srbiji.

RSE

tačno.net
Autor 1.6.2022. u 08:55