Na današnji dan prije 30 godina zapaljena sarajevska Vijećnica

tačno.net
Autor 25.8.2022. u 14:54

Na današnji dan prije 30 godina zapaljena sarajevska Vijećnica

Foto: GERVASIO SÁNCHEZ

Na današnji dan prije 30 godine, tačnije 25. augusta 1992. godine, uslijed granatiranja s položaja Vojske Republike Srpske zapaljena je Vijećnica, simbol grada Sarajeva.

Sarajevska Vijećnica je tokom rata više puta bila granatirana, a 25. augusta granate ispaljene s agresorskih položaja prouzrokovale su veliki požar u kojem je unutrašnjost objekta u potpunosti izgorjela. Prije početka agresije na BiH, u Vijećnici je bila smještena Nacionalna i univerzitetske biblioteka BiH, te je prilikom požara uništeno skoro 80 posto bibliotečkog fonda, dva miliona knjiga, rukopisa i časopisa.

Građani Sarajeva, a i zaposlenici pokušali su spasiti određeni bio fonda iz Vijećnice, međutim, požar je bilo nemoguće kontrolisati, a problem je bila i konstanta snajperska paljba sa položaja VRS-a na brdima oko Sarajeva.

Obnova Vijećnice započela je 2006. godine, a veliki doprinos su dale Vlada Kraljevine Španije, ali i gradske strukture Budimpešte, Beča, Praga, Ljubljane, Nikozije, Tirane i Podgorice, te je Vijećnica svečano otvorena 9. maja 2014. godine.

Ovaj simbol grada Sarajeva predstavlja značajnu turističku atrakciju s obzirom da se smatra jednim od najljepših objekata iz austrougarskog perioda.

tačno.net
Autor 25.8.2022. u 14:54