Nakon zaduženja na Londonskoj berzi Dodik traži alternativu: Kina odlučila prihvatiti obveznice RS-a

tačno.net
Autor/ica 1.4.2023. u 09:07

Nakon zaduženja na Londonskoj berzi Dodik traži alternativu: Kina odlučila prihvatiti obveznice RS-a

foto: Gerila

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je sinoć da ima uvjeravanja da je kineska vlada odlučila prihvatiti obveznice Republike Srpske kao garancije i instrumente finansiranja.

“Uglavnom su svi okrenuti Zapadu, ali od prije dva dana imamo uvjeravanja da su kineska država i Vlada odlučile prihvatiti obveznice RS-a kao garancije i instrumente finansiranja. Čak nam nude i izvođenje radova na izgradnji autoputeva tako da izdajemo obveznice”, rekao je Dodik u obraćanju na manifestaciji “Izbor najuspješnijih u privredi Republike Srpske” za 2022. godinu.Dodao je kako pokušavaju ući na kinesko tržište i stvoriti alternativu za sve.

Očigledno da naš izbor mora biti obostran, ne možemo ostati zatvoreni”, istaknuo je Dodik.

Naglasio je da je “privreda RS-a prošle godine ostvarila dobit veću od tri milijarde KM”, čime se može pohvaliti jer je ostvarena u nestabilnim okolnostima, ali kaže da ima rukovodstvo koje može odgovoriti.

Dodik je ustvrdio i da je u januaru pokrivenost uvoza izvozom bila 97,4 posto, čime se može pohvaliti, a želja je da ta pokrivenost bude veća od 100 posto.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske je prije tačno dvije godine donijela Odluku o prihvatanju zaduženja emisijom obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu.

“U skladu sa usvojenim Budžetom Republike Srpske za 2021. i Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske o dugoročnom zaduženju za ovu godinu, Republika Srpska je, putem Ministarstva finansija 20. aprila uspješno iskoristila povoljne uslove na međunarodnom finansijskom tržištu i po prvi put emitovala 144A/REGS petogodišnje obveznice denominovane u evrima u iznosu od 300 miliona evra po kuponskoj stopi od 4,75 odsto”, saopćeno je tada iz Vlade RS-a.

U saopćenju je bilo navedeno će obveznice biti izlistane na Londonskoj berzi kao jednoj od najvažnijih i najregulisanijih svjetskih berzi.

Emisija petogodišnjih obveznica RS-a na Londonskoj berzi od prije dvije godine u iznosu od 300 miliona eura, kao i informacija da će Kina prihvatiti obveznice RS-a, u suštini pokazuje da se finansije ovog entiteta očito nalaze u velikim problemima i da svim silama nastoje pokriti očite budžetske rupe.

tačno.net
Autor/ica 1.4.2023. u 09:07