Napadnuti aktivisti iz ‘Bh. povorke ponosa’ i novinari u Banjaluci

RSE
Autor 18.3.2023. u 22:01

Napadnuti aktivisti iz ‘Bh. povorke ponosa’ i novinari u Banjaluci

foto: buka

Troje aktivista iz Organizacionog odbora “Bh. povorke ponosa” povrijeđeno je u napadu huligana u Banjaluci ispred prostorija organizacije “Transparency International BiH”, u subotu 18. marta u večernjim časovima, rekao je očevidac za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Napadi su povezani sa događajem u organizaciji “Bh. povorke ponosa”, koji je trebalo da se održi večeras u Banjaluci ali ga je policija zabranila, jer su procijenili “da postoji realna mogućnost da na istom može doći do većeg ugrožavanja ljudi i imovine”.

Novinarka Vanja Stokić, koja je bila na licu mjesta, rekla je za RSE da je tamo bilo oko 20-30 huligana naoružanih šipkama i flašama te da su nosili kapuljače.

Nju su, kaže, udarili u leđa, te je bacili sa jednog zida, kada je razbila lakat, dok su njenog kolegu, koji je zbog povreda završio u hitnoj pomoći, udarali flašom u glavu.

Kaže da je oko 15 aktivista iz “Bh. povorke ponosa” bilo na mjestu za koje su mislili da je sigurno kada je, kaže, policija došla na vrata i rekla “idite iz Banjaluke”.

U napadu na 15-ak aktivista je učestvovalo 20-30 huligana, Banja Luka, 18. mart 2023.
U napadu na 15-ak aktivista je učestvovalo 20-30 huligana, Banja Luka, 18. mart 2023.

“Zatim je došla policijska patrola, stala pored, dvije patrole, i onda se pojavila grupa huligana. Njima je neko javio da su oni tu. Policija se sklonila, i onda su oni počeli da tuku sve redom”, priča ona.

“Tu su bile i komšije koji žive u okolnim kućama, izašli su svi u dvorište, pokazivali su huliganima prstom na ljude. Ja sam stala uz te komšije, misleći da će me zaštititi, i onda su pokazali huliganima, ‘e nju’, i onda su i mene ščepali”, rekla je Stokić.

Ona kaže da su našli još jednu patrolu u blizini, rekla da “eno tamo tuku ljude, ali su iz patrole rekli da “to nije njihova stvar”, i da su odbijali da intervenišu.

“Nakon toga smo zvali policijsku stanicu, i ona je poslala nekoliko vozila. Kasnije kad su se vratili na lokaciju, bilo je 6-7 vozila”, priča Vanja.

Dodaje da su otišli u hitnu pomoć ubrzo nakon toga, te su tamo našli druge aktiviste.

Šta kažu u policiji?

Policijskoj upravi Banja Luka je oko 18.45 prijavljeno narušavanje javnog reda i mira u Krfskoj ulici u Banjaluci, te da rasvjetljavaju krivično djelo “Nasilničko ponašanje”, saopšteno je iz PU.

Policija obezbjeđuje lokaciju ispred banjalučkog sjedišta organizacije "Transparency International BiH", gdje se napad desio, Banja Luka, 18. mart 2023.
Policija obezbjeđuje lokaciju ispred banjalučkog sjedišta organizacije “Transparency International BiH”, gdje se napad desio, Banja Luka, 18. mart 2023.

Navode “da je više nepoznatih osoba fizički i verbalno napalo grupu građana” koja se samoinicijativno tu okupila.

“Jednom oštećenom licu je ukazana ljekarska pomoć u Službi hitne medicinske pomoći Banjaluci zbog tjelesnih povreda koje je zadobilo, dok su ostali okupljeni građani uz pratnju policijskih službenika pristupili u prostorije PU Banjaluka, radi lične bezbjednosti i saslušanja u svojstvu oštećenih lica”, navedeno je u saopštenju.

Dodaju da je o svemu obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.

Zabrana za 'Bh. povorku ponosa' u Banjaluci

Organizatori su u saopštenju objavljenom danas, nakon što je potvrđeno da je događaj zabranjen, naveli da su rješenje dobili na dan održavanja, te da je prekršeno načelo prava na okupljanje.

“Ovim se šalje poruka kako je zabranom održavanja događaja Bh. povorke ponosa riješeno pitanje potencijalnog nasilja, tako što se zabranilo okupljanje, a ne nasilje”, naveli su u svom saopštenju.

RSE

RSE
Autor 18.3.2023. u 22:01