Naša stranka: Izbjeglice spavaju na otvorenom, vlasti moraju formirati krizni plan

tačno.net
Autor 28.4.2018. u 09:54

Naša stranka: Izbjeglice spavaju na otvorenom, vlasti moraju formirati krizni plan

Problem sa smještanjem izbjeglica koje mjesecima pristižu u Bosnu i Hercegovinu se usložanjava. U Kantonu Sarajevo odavno su centri za azilante popunjeni, iako nemaju ni sve potrebne uslove adekvatnog smještaja.

UNHCR pomaže u osiguranju smještaja, a prema procjenama ove organizacije u ovoj godini se očekuje oko 35 hiljada izbjeglica u Bosni i Hercegovini.

Vlasti u našoj zemlji se ne osvrću na ove dramatične procjene, iako bi to moglo prouzrokovati lanac problema u društvu.

Predsjednik Regionalnog odbora Naše stranke Sarajevo Vibor Handžić i predsjednica Savjeta za solidarnost Naše stranke Sandra Zaimović pozivaju nadležna ministarstva na svim nivoma vlasti da se sinhroniziju oko ovog pitanja i formiraju krizni plan za rješavanje smještaja i brigu za izjeglice u Kantonu Sarajevo, ali i širom BiH.

“Sve više izbjeglica spava pod otvorenim nebom i zavise od solidarnosti građana koji su i sami uglavnom imali izbjegličko iskustvo. Ovo je problem koji se mogao i predvidjeti, s obzirom da su zemlje u okruženju zatvorile granice pa je BiH postala alternativna izbjeglička ruta. Zahtijevamo ozbiljan pristup Vijeća ministara i nižih nivoa vlasti prije nego ovakvo stanje počne voditi u socijalnu katastrofu”, rekla je Sandra Zaimović.

tačno.net
Autor 28.4.2018. u 09:54