Naša stranka: Krivičnim zakonodavstvom se moraju baviti stručnjaci, a ne politika

tačno.net
Autor 24.3.2018. u 15:11

Naša stranka: Krivičnim zakonodavstvom se moraju baviti stručnjaci, a ne politika

Kada je Ustavni sud Bosne i Hercegovine 1. juna prošle godine, po apelaciji Borjane Krišto, ustanovio da su određene odredbe Zakona o krivičnom postupku neustavne, istovremeno je odredio i da se u roku od šest mjeseci uskladi sa Ustavom BiH i standardima Evropskog suda za ljudska prava. Međutim, to do danas nije učinjeno.

Zastupnički dom Parlamenta BiH se tek poslije isteka roka počeo baviti ovim pitanjem. Iz više stranaka su upućeni prijedlozi izmjena ZKP BiH, međutim, nijednu jednu od predloženih izmjena nije sačinila grupa stručnjaka iz oblasti krivičnog prava, niti je takva grupa oformljena. Sud BiH je više puta javno izrazio svoju zabrinutost ovakvim postupanjem.

Mi, u Našoj stranci, također smatramo da je na ovaj način država Bosna i Hercegovina dovedena u opasnost, usljed interesa određenih stranaka da se predmetne izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH ne usvoje kako bi zaštitili svoje ljude od krivičnog progona zbog korupcije. Ovakav postupak je neprihvatljiv i zbog toga što je Ustavni sud prinuđen da bira između odgađanja primjene sopstvenih odluka i paraliziranja pravnog sistema stavljanjem van snage relevantnih odredbi ZKP-a BiH.

Upravo zbog toga Naša stranka ističe neophodnim da se stručnjaci bave pitanjima koja su vrlo bitna za život građanki i građana BiH, poput krivičnog zakonodavstva.

Naša stranka traži od Ministarstva pravde BiH da ponovo okupi Tim za praćenje krivičnog zakonodavstva i da, u međuvremenu, Parlamentarnoj skupštini BiH predloži takve izmjene Zakona o krivičnom postupku koje će omogućiti Tužilaštvu BiH da na efikasan način nastavi s gonjenjem počinilaca krivičnih djela.

 

tačno.net
Autor 24.3.2018. u 15:11