Naša stranka: Migracijama se mora upravljati u saradnji s općinama i Vladom USK

tačno.net
Autor 18.8.2018. u 11:04

Naša stranka: Migracijama se mora upravljati u saradnji s općinama i Vladom USK

Foto: EPA / Erdem Sahin

Očigledan je nesrazmjer učinaka poduzetih mjera Ministarstva sigurnosti i porasta broja migranata na području USK, koji je jedini mjerljivi indikator kontrole migracija, navode iz Naše stranke.

„Odluka Operativnog štaba za pitanje migracija da se pojačaju kapaciteti Službe za poslove sa strancima te da se organizuje i dodatni rad vikendom područja koje pokriva Terenski centar Bijeljina – jasno ukazuje da mjere koje se poduzimaju gledaju u leđa migrantima koji idu ka zapadu i Unsko-sanskom kantonu“, rekao je Amir Hadžić iz Naše stranke Bihać.

I pored svih poduzetih mjera na kontroli migracija prema i unutar BiH, broj migranata na području Unsko-sanskog kantona raste, a postojeći kapaciteti za njihov smještaj su neuslovni.

„Ono što je minimum brige za građane USK je da budu na vrijeme informisani šta se po pitanju kontrole migracija radi u nadležnim institucijama, da li se poduzimaju adekvatne mjere i da li provedene mjere vode ka smanjenju priliva migranata na najzapdniji dio BiH, a što su informacije kojima raspolaže Operativni štab za pitanje migracija u BiH“, navodi Hadžić, koji ima i zamjerki na rad ministra sigurnosti BiH: „Gospodin Dragan Mektić, ne može samo na ovaj način djelovati jer to očigledno ne daje rezultate. Mora imati direktnu koordinaciju na najužarenijem terenu, a to znači da Operativni štab za pitanje migracija u BiH mora uključiti operativce iz USK i Grada Bihaća“.

tačno.net
Autor 18.8.2018. u 11:04