Naša stranka: Naši prijedlozi za Sarajevo i Mostar oslikavaju našu viziju cijele BiH

tačno.net
Autor 24.6.2017. u 11:50

Naša stranka: Naši prijedlozi za Sarajevo i Mostar oslikavaju našu viziju cijele BiH

Naša stranka održala je danas pres-konferenciju na kojoj je predstavila prijedloge ustavnih amandmana i zakonskih izmjena, čiji je cilj izmjena izbornog sistema u Sarajevu i Mostaru. Pres-konferenciji su prisustvovali predsjednik Naše stranke, zastupnik u Skupštini KS i delegat u Domu naroda FBiH Predrag Kojović, potpredsjednica Naše stranke i zastupnica u Skupštini KS Sabina Ćudić i predsjednik Regionalnog odbora Naše stranke i vijećnik u Gradskom vijeću Sarajeva Vibor Handžić.

Izmjene koje predlaže Naša stranka tiču se Ustava Kantona Sarajevo, Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH, kao i drugih propisa koji će promijeniti izbor gradonačelnika i način konstitutiranja gradskih vijeća u Sarajevu i Mostara.

„Grad Sarajevo, nakon što se provedu svi ovi pravni procesi, treba da ima mnogo veći obim nadležnosti, a samim tim i veći budžet na korištenje, pa je sasvim normalna stvar da politiku takve institucije i potrošnju budžetskih sredstava provode oni koji su za to dobili povjerenje građana.Također,  želimo u budućnosti izbjeći sve malverzacije, prebjege i urušavanje povjerenja građana u izborni proces prilikom formiranja gradskog vijeća i izbora Gradonačelnika, o čemu ste svi vi mogli svjedočiti prilikom posljednjeg konstituisanja gradskog vijeća i izbora Gradonačelnika“, kazao je Vibor Handžić.

Handžić je dodao da „samo direktni izbor, paralelno sa povećanjem obima nadležnosti i finansijskih sredstava, može vratiti ugled i dignitet Gradu Sarajevu, a samim ti omogućiti i njegov bolji razvoj i napredak“, kazao je Vibor Handžić.

„Smatramo da je direktan izbor gradonačelnika demokratsko pravo građana i mi ćemo, uz pomoć drugih političkih partija, a posebno uz pomoć građana, učiniti sve da tako i bude na sljedećim lokalnim izborima. Značaj naših zakonskih prijedloga osim što nudi demokratsko, pravedno rješenje za Sarajevo i Mostar predstavlja i značajan sistematski iskorak iz dejtonske logike jer napušta sistem rigidnih etničkih kvota koji se u ovih 20 i nešto godine pokazao kao uspješan samo u zaštiti kriminala i održavanju nacionalista na vlasti. Nema nikakve sumnje da ovaj konkretan prijedlog istovremeno prezentira našu viziju za cijelu BiH“, kazala je Sabina Ćudić.

Ćudić je kazala da je ovo prilika da se napravi komad slobodne teritorije u smislu ustavnih odnosa i izbornog sistema kako bi se zakotrljala lavina procesa koji bi u idućem periodu doveo do sveobuhvatne izmjene političkog sistema u BiH ka većem stepenu demokratičnosti.

„Ovi konkretni prijedlozi za Sarajevo i Mostar su bazirani na principima koje mi želimo primijeniti na sve nivoe vlasti u BiH i samim tim predstavljaju demokratske standarde ispod kojih NS ne samo da neće ići nego će upravo to predstavljati neophodni osnov za traženje političkih partnera u izbornoj 2018. godini“, kazao je predsjednik NS Predrag Kojović.

„U kontaktu smo sa liderima i predstavnicima drugih političkih partija. Zahvalan sam na njihovoj podršci i spremnosti da zajedno ove prijedloge pretvorimo u stvarnost i napravimo jedan od prvih ali i vrlo važnih koraka prema jednoj boljoj, evropskoj BiH“, zaključio je Kojović.

tačno.net
Autor 24.6.2017. u 11:50