Naša stranka počinje kampanju za direktan izbor gradonačelnika Sarajeva i Mostara

tačno.net
Autor/ica 6.6.2017. u 14:13

Izdvajamo

  • Naša stranka je u tijelima u kojima ima svoje zastupnike pokrenula proceduru za izmjene ustavnih i zakonskih odredbi koje regulišu izbor gradonačelnika Sarajeva i Mostara, te gradskih vijeća ta dva grada. Izradili smo prijedloge zakonskih izmjena i amandmana na Ustav, s konačnim ciljem uvođenja direktnih izbora, u dva kruga, za gradonačelnike, kao i za gradske vijećnike

Povezani članci

Naša stranka počinje kampanju za direktan izbor gradonačelnika Sarajeva i Mostara

Značaj naših zakonskih prijedloga osim što nudi demokratsko, pravedno rješenje za Sarajevo i Mostar predstavlja i značajan sistematski iskorak iz dejtonske logike jer napušta sistem rigidnih etničkih kvota koji se u ovih 20 i nešto godine pokazao kao uspješan samo u zaštiti kriminala i održavanju nacionalista na vlasti.

Naša stranka je uputila prijedloge zakonskih izmjena državnog Izbornog zakona, Ustava FBiH i Ustava KS, kojim između ostalog traži i uvođenje direktnog izbora gradonačelnika Sarajeva i Mostara.

„Mnogo je priče u posljednje vrijeme o Izbornom zakonu i ustavnom sistemu u BiH. S tim u vezi, Naša stranka je u tijelima u kojima ima svoje zastupnike pokrenula proceduru za izmjene ustavnih i zakonskih odredbi koje regulišu izbor gradonačelnika Sarajeva i Mostara, te gradskih vijeća ta dva grada. Izradili smo prijedloge zakonskih izmjena i amandmana na Ustav, s konačnim ciljem uvođenja direktnih izbora, u dva kruga, za gradonačelnike, kao i za gradske vijećnike“, kazao je Vibor Handžić, predsjednik odbora Naše stranke za Kanton Sarajevo.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović kazao je da je poruka Naše stranke ovim jasna – „građani i građanke Sarajeva će svojim glasom, direktno, birati svog gradonačelnika ili gradonačelnicu, kao i ljude koji će ih predstavljati u Gradskom vijeću”.

“Smatramo da je to njihovo demokratsko pravo i mi ćemo, uz pomoć drugih političkih partija, a posebno uz pomoć građana, učiniti sve da tako i bude na sljedećim lokalnim izborima. Značaj naših zakonskih prijedloga osim što nudi demokratsko, pravedno rješenje za Sarajevo i Mostar predstavlja i značajan sistematski iskorak iz dejtonske logike jer napušta sistem rigidnih etničkih kvota koji se u ovih 20 i nešto godine pokazao kao uspješan samo u zaštiti kriminala i održavanju nacionalista na vlasti. Nema nikakve sumnje da ovaj konkretan prijedlog istovremeno prezentira našu viziju za cijelu BiH i osnov za traženje političkih partnera za njeno ostvarenje”, kazao je Kojović.

„Naša stranka danas počinje s nekoliko aktivnosti, kojima ćemo nastojati što više uključiti javnost u ovaj proces. Izaći ćemo na ulice, nuditi infomacije, objašnjenja i tražiti podršku građana ovoj inicijativu. Vjerujemo da uz dovoljno učešće građanki i građana možemo uspjeti. Moramo početi mijenjati sistem i pokazati mladima, ali i svima ostalima, da su promjene na bolje ne samo moguće nego i nezaustavljive”, zaključio je predsjednik Naše stranke.

tačno.net
Autor/ica 6.6.2017. u 14:13