Naša stranka: Politička potčinjenost Milana Tegeltije iziskuje reakciju Ureda disciplinskog tužioca

tačno.net
Autor 14.2.2020. u 09:27

Naša stranka: Politička potčinjenost Milana Tegeltije iziskuje reakciju Ureda disciplinskog tužioca

Naša stranka se već očitovala o neustavnim zahtjevima zvaničnika iz RS entiteta, uz jasnu poruku da odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH ne treba ni razmatrati prije pristupanja Bosne i Hercegovine NATO savezu i Evropskoj uniji.

Istovremeno, Naša stranka posebno opasnim smatra izjave predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije da će pratiti stavove RS entiteta, te da će i sam odbiti učešće u donošenju odluka u VSTV-u. Napominjemo da je upravo Milan Tegeltija insistirao na navodnoj nezavisnosti pravosuđa kada je odbio da bude predmet parlamentarnog nadzora zbog svoje uloge u aferi “potkivanje”. Njegova otvorena spremnost da se povinuje eventualnim političkim naredbama Milorada Dodika je na čistac izvela njegove stvarne namjere, njegovu političku potčinjenost, te predstavlja posebno opasan oblik državnog udara.

Naša stranka stoga poziva nadležne pravosudne organe u Bosni i Hercegovini, uključujući Ured disciplinskog tužioca, da reaguju na ovakve stavove, te da ne dopuste politički uticaj na pravosuđe. Ukoliko takva reakcija izostane, međunarodna zajednica ima odgovornost, u skladu sa Aneksom 10 i rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, da preduzme sve mjere s ciljem očuvanja mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

tačno.net
Autor 14.2.2020. u 09:27