Naša stranka: Poštovati zakon, zabraniti uzgajanje životinja radi krzna!

tačno.net
Autor 29.5.2017. u 13:00

Naša stranka: Poštovati zakon, zabraniti uzgajanje životinja radi krzna!

Naša stranka je protiv prijedloga, koji se danas nalazi pred Domom naroda Parlamenta BiH, a kojim se predviđa odgoda zabrane uzgoja životinja radi krzna do 2028. godine.

„Zakonom o dobrobiti životinja iz 2009. određeno je da zabrana uzgoja životinja radi krzna treba stupiti na snagu 2018. godine. Već taj period bio je dovoljan za tranziciju bh. društva u krug civiliziranih zemalja, poput Austrije, Nizozemske, Slovenije i drugih država, koje su napustile ovu surovu praksu i zatvorile fazme na kojima se životinje uzgajaju radi krzna“, kazao je Robert Pleše, član Glavnog odbora Naše stranke.

Pleše je pružio podršku aktivistima za zaštitu životinja, predvođenim PETA-om, koji protestvuju danas ispred zgrade državnih institucija.

„Zabrinjavajuće je što je Predstavnički dom već usvojio ovu odgodu primjene zakona. Izražavamo nadu da ista neće proći na Domu naroda. Karakter čovjeka i društva se može odrediti kroz njihov odnos prema životinjama. Većina građana ne želi da oni i njihova djeca žive u društvu okrutnosti i nasilja. Također, pitanje je digniteta države da poštuje zakone koje donosi, a ne da ih devalvira zarad nečijih privatnih interesa“, kazao je Pleše.

tačno.net
Autor 29.5.2017. u 13:00