Naša stranka: Samo glasači SDA još ne znaju na koje zahtjeve HDZ-a je ova stranka pristala!

tačno.net
Autor 13.7.2017. u 17:10

Naša stranka: Samo glasači SDA još ne znaju na koje zahtjeve HDZ-a je ova stranka pristala!

Naša stranka upozorava javnost da HDZ BiH svjesno u proceduru upućuje zakonske prijedloge kojim artikuliše svoje političke zahtjeve znajući da za iste nemaju konsenzus u takozvanoj ‘parlamentarnoj većini’. Na taj način HDZ koristi teme od ‘interesa javnosti’ poput Izbornog zakona i Zakona o javnom RTV servisu kao pregovarački alat za teme koje se ne spominju u medijima i tiču se isključivo privatnih interesa lidera ove političke stranke i njihovih bliskih saradnika.

“Ideja stvaranja još jednog TV kanala je izgovor i temelj problema u RTV servisu, gdje imamo nelegalne upravne odbore, neriješen sistem plaćanja, lošu radnu atmosferu i manjak povjerenja građana u sistem javnog informisanja. Istovremeno, ovakva pitanja se nikad ne navode u famoznim programskim dokumentima – kada se dogovara podjela pozicija u Vijeću ministara BiH ili Vladi Federacije. SDA je zapravo nespremna da javnosti kaže istinu, a istina je da su HDZ-ova rješenja prihvatljiva i njima, samo što to još uvijek ne smiju reći svojim glasačima”, poručuju iz Naše stranke.

“O ovom zahtjevu Naša stranka ne razmišlja samo na osnovu političkih principa, već i na osnovu poznavanja političke prakse etničkih stranaka i bosanskohercegovačke političke stvarnosti. Hrvatskoj demokratskoj zajednici, koja je uspjela da ostvari skoro apsolutnu kontrolu nad dijelom teritorija, resursa i struktura, potrebno je informativno-komunikacijsko uporište iz kojeg će ponavljati svoje ideološke mantre čija se nazadnost pokazuje svakoga dana”, dodaju iz Naše stranke.

Javni servis ovakav kakav jeste je loš za sve građane i građanke, pa samim tim i za Hrvate. Promjena je potrebna, ali ono što nudi HDZ BiH nije korak naprijed, već korak nazad. Mi u Našoj stranci ne vidimo rješenje u osnivanju još jednog javnog emitera koji bi bio u službi drugog konstitutivnog naroda, već u depolitizaciji postojećeg javnog servisa.  Svoja rješenja ćemo ponuditi i učiniti ih jednim od ključnih u pregovorima o dolasku opozicije na vlast nakon izbora 2018. godine”, zaključuju iz Naše stranke.

tačno.net
Autor 13.7.2017. u 17:10