Naša stranka: SDA i HDZ žele dvije države pod jednim krovom

tačno.net
Autor/ica 30.6.2017. u 07:44

Naša stranka: SDA i HDZ žele dvije države pod jednim krovom

Povodom izjave člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića da su HDZ i SDA imale usaglašene stavove po pitanju izbora za Predsjedništvo BiH i Doma naroda FBiH, reagirala je Naša stranka.

„Činjenica da članovi Predsjedništva BiH i predsjednici HDZ i SDA dogovaraju nešto iza kulisa, umjesto da prijedlozi prolaze kroz javnu raspravu i parlamentarnu proceduru, gdje će o njima stavove moći iznijeti predstavnici građana, izabrani na izborima – najblaže rečeno nije demokratska. Suština temeljnih političkih problema u BiH je upravo ta vjera lidera partija da oni daleko od očiju javnosti, po restoranima i slično, trebaju nešto dogovoriti, pa onda donijeti to u Parlament samo da se ‘udari pečat’. Ta parodija demokratije koju su provodile SDA i HDZ ne smije biti metod kojim će s građanima BiH nametnuti novi izborni sistem, jer je već i postojeći, nametnuti, donio previše blokada za demokratsku mogućnost da se vlast mijenja i da se ostvaruje društveni progres“, stav je Naše stranke.

Dodali su da je indikativno i da je, kako Čović tvrdi, SDA bila pristala na principe HDZ-a po pitanju izbora delegata u Domu naroda FBiH, koji su utemeljeni na diskriminaciji i etno-teritorijalnoj podjeli BiH.

„Iz Čovićevih izjava jasno se da zaključiti da je SDA tek pod pritiskom javnosti povukla svoju saglasnost na HDZ-ove modele, čija je suština prebrojavanje krvnih zrnaca i njihovo vezivanje za ograđene teritorije. To mora biti jasna opomena da su na snazi dvije stranke, koje imaju snažnu volju da podijele ovu zemlju po etničkom ključu, i da je posljednji stub odbrane i jedino što ih sprečava – javnost i pritisak građana i političkih snaga, koje su za cjelovitu, građansku i multietničku BiH, a protiv i trećih entiteta i bošnjačke BiH. SDA i HDZ žele za početak dvije države pod jednim krovom, dok ne steknu uslove za konačnu podjelu“, dodali su.

Naša stranka poručuje da će se do posljednjih atoma svoje političke snage boriti protiv Čovićevog prijedloga da se Bošnjacima i Srbima oduzmu politička prava u Hercegovini, odnosno da se Hrvatima i Srbima oduzmu politička prava u Sarajevu ili Tuzli.

„Suština evropske Bosne i Hercegovine je da svi građani imaju prava na svakom dijelu BiH, kao što je to slučaj u državama EU. Umjesto da se bilo kome dodatno oduzimaju politička prava bilo u Hercegovini, bilo u Sarajevu ili drugdje, potrebno je evropeizirati ustavni i izborni sistem, tako da se vrate prava diskriminisanima, i da svi i konstitutivni narodi i Ostali imaju jednaka prava na cijeloj teritoriji. Na primjeru prijedloga za gradska vijeća Sarajeva i Mostara smo pokazali da je to moguće, pokazat ćemo nakon izbora 2018. da je to moguće i za cijelu BiH“, zaključili su.

tačno.net
Autor/ica 30.6.2017. u 07:44