Naša stranka: “Tražimo poreske olakšice za porodice s djecom i osobe s invaliditetom!”

tačno.net
Autor/ica 15.5.2017. u 14:49

Naša stranka: “Tražimo poreske olakšice za porodice s djecom i osobe s invaliditetom!”

Naša stranka održala je danas pres-konferenciju po pitanju tri zakona na federalnom nivou – Zakona o porezu na dohodak, Zakona o štrajku i Zakona o pomilovanju.

Prijedlozi zakona o porezu na dohodak i štrajku dolaze iz Vlade FBiH, a Naša stranka će uputiti amandmane na njih, dok će po pitanju Zakona o pomilovanju uputiti izmjene postojećeg Zakona.

Pored zastupnika Gratza na konferenciji su govorili članica Predsjedništva NS Lamija Tiro i generalni sekretar NS Albin Zuhrić.

„Suština stava Naše stranke prema Zakonu o porezu je da ne mogu svi plaćati isti porez. Ne mogu i bogati i siromašni plaćati jednake stope. Vladin plan po pitanju ovog zakona je jednostavan, ali nema dovoljan stepen socijalne senzibilnosti prema ugroženim skupinama. Naša stranka će zato putem amandmana tražiti progresivne stope poreza, odnosno uvođenje dodatnih različitih stopa poreza u ovisnosti od visine primanja“, kazao je Albin Zuhrić, generalni sekretar NS.

“Poreska stopa za plate iznad 1501 KM je po ovom prijedlogu jednaka za sve, bez obzira da li zarađujete 1600 KM ili 7000 KM, iznad 1500 KM ćete plaćati 20%. To je nedopustivo. Pogledajte samo službene podatke u FBiH, trenutno imamo skoro 7900 građana koji imaju plate iznad 2500 KM. Njih 7900 svaki mjesec zaradi 28 miliona KM, što je više nego što zaradi 35.000 naših sugrađana koji imaju plate između 650 KM i 800 KM”, objasnio je Zuhrić.

Lamija Tiro, koja je radila na izmjenama Zakona dodala je da „u situaciji gdje imamo ugrožen natalitet, u ovaj Zakon moraju biti uključeni i adekvatni lične odbici za porodice s djecom i osobe s invaliditetom, što Vladin prijedlog ne predviđa. U svim zemljama EU i u regionu, gdje je naprimjer Hrvatska – najbliži primjer, bez obzira na progresivne stope poreza zadržani su lični odbitci. Ako se prihvati amandman Naše stranke i zadrže se lični odbitci država bi takvim rješenjem pokazala da brine o svim kategorijama svojih građana, prati njihove mogućnosti i potrebe i brine o natalitetu“, kazala je Tiro.

Po pitanju Zakona o štrajku, Naša stranka će kroz amandmane tražiti omogućavanje adekvatne organizacije štrajka, bez mogućnosti da poslodavac ucjenjuje radnike.

„Vladin prijedlog o štrajku je štetniji po radnike, nego što su zakoni o štrajku u zemljama poput Njemačke ili Slovenije, koje imaju mnogo liberalnije privredno zakonodavstvo. Naša stranka podržava usklađivanje privrednog zakonodavstva sa evropskim standardima, ali ovaj zakon o štrajku nije dobar. Prebacuje se odgovornost odlučivanja na sudove, ukoliko poslodavac i uposlenik/sindikat ne postignu rješenje kroz posredovanje (mirno rješavanje). Naši amandmani idu u pravcu onemogućavanja odugovlačenja početka štrajka. Dakle, usmjerena su prvenstveno prema zaštiti prava radnika, a što je ustaljena praksa u zemljama EU, a to je da radnici nisu dužni obavljati ni minimum obaveza iz radnog odnosa tokom štrajka osim ukoliko to nije uređeno kolektivnim ugovorom“, kazao je Dennis Gratz.

Gratz je predstavio i izmjene Zakona o pomilovanju, koje je uputio u proceduru, s ciljem da se poveća kontrola nad procesom pomilovanja.

„Inicijativa državnog ministra Josipa Grubeše da se uvede mogućnost pomilovanja za ratne zločince, pa čak i izvršioce genocida, kao i nedostavljanje izvještaja o pomilovanjima od strane predsjednika FBiH Marinka Čavare – pokazale su da trenutne vlasti imaju društveno loš i neodgovoran odnos prema instituciji pomilovanja. Zbog toga se kao nužnost nameće da se poveća transparentnost tog procesa i nadzor, kako bi javnost i građani sprječavali da se pomilovanje pretvari u čarobni štapić kojim vlast dopušta svojim omiljenim kriminalcima da prolaze bez adekvatnih kazni“, kazao je Gratz.

tačno.net
Autor/ica 15.5.2017. u 14:49