Naša stranka: Vlada FBiH izigrava odluke Ustavnog suda

tačno.net
Autor 29.10.2019. u 12:25

Izdvajamo

  • Ono što zastupnici Naše stranke žele istaći da se ovaj problem u javnosti ne smije percipirati kao sukob profesija, tačnije advokata i notara, ovdje se radi o sporu između FBiH i građana.

Povezani članci

Naša stranka: Vlada FBiH izigrava odluke Ustavnog suda

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH razmatra se set zakona koji se tiču obavljanja notarskih poslova. Jedan od njih je i Zakon o notarima čije je tri odredbe Ustavni sud FBiH proglasio neustavnim 2016. godine.

Kad je donijet, 2005. godine, taj zakon uspostavio je monopolistički odnos prema kojem notari imaju isključivo pravo pregleda i stavljanja pečata na ugovore.

Te godine je, također, zvanje notara steklo oko 110 osoba nakon čega više niko nije mogao postati notar, što je svojevrsna uzurpacija kompletnog zanimanja od nekolicine ljudi.

Umjesto da se izmjenama novog zakona ukinu njegove neustavne odredbe, novi prijedlog Vlade izigrava odluke ustavnog suda i stvara privid promjena – mišljenja su u Našoj stranci.

„Naprimjer, umjesto ovjere potpisa, uvodi se solemnizacija. Solemnizacija znači da notar treba objasniti stranci šta je napisano u ugovoru opet skupo naplaćujući taj prijedlog, što ostaje ekskluzivno pravo notara i istovremeno građane izlaže bespotrebnom trošku“, kaže Mirsad Čamdžić, zastupnik Naše stranke u Parlamentu FBiH.

Naša stranka neće podržati izmjene zakona ukoliko se ne implementira odluka ustavnog suda. S tim u vezi Klub zastupnika Naše stranke u Federalnom parlamentu podnijet će amandmane kojima bi sporni set zakona bio suštinski izmijenjen i usklađen s Ustavom.

„Presudama Ustavnog suda je nedvosmisleno rečeno da zakonodavac svojim propisima može samo izuzetno suziti ili isključiti autonomiju volje građanima u sačinjavanju privatnih isprava te da su nametnutim, notarski obrađenim ispravama, notari stekli svojstvo staratelja, čime se građani smatraju poslovno nesposobnim licima. Očekujem da se odluke suda poštuju i da Vlada osigura njihovo provođenje“, rekao je Čamdžić.

U Našoj stranci žele liberalizaciju prava na sklapanje ugovora, tj. da ugovore mogu napisati i građani i advokati i sud i notari: „Solemnizacija ne predstavlja implementaciju odluke Ustavnog suda i ne osigurava ravnopravnost svih pravnih profesija. Građani moraju imati pravo slobodnog izbora da li će uopšte i kod koga provjeravati ispravnost svojih ugovora. Podsjećam da su građani i najveći kontrolori vlastite pravne sigurnosti“, kaže Miomirka Melank, zastupnica NS u Parlamentu FBiH.

Ona problem ilustrira sljedećim riječima: „Predloženim izmjenama Vlada želi da građanin sa sačinjenim ugovorom dođe kod notara koji onda ugovor pročita, daje sugestije za njegove izmjene, ovjeri i naplaćuje po skupoj tarifi. Mi tražimo da građanin sastavi ugovor kakav on želi i da ga ovjeri kod koga želi, bez obavezne solemnizacije. Ukoliko takav ugovor bude pravno problematičan, to će konstatovati sud i vratiti ga na doradu ili ponovnu izradu. Solemnizacija ugovora nije nikakva garancija ispravnosti ugovora. I danas se dešava da ugovore koje su prošli notarsku obradu sud vraća na doradu ili ponovnu izradu.“

Ono što zastupnici Naše stranke žele istaći da se ovaj problem u javnosti ne smije percipirati kao sukob profesija, tačnije advokata i notara, ovdje se radi o sporu između FBiH i građana.

tačno.net
Autor 29.10.2019. u 12:25