Naša stranka: Zahtijevamo da OSCE imenuje privremenu upravu VSTV-a

tačno.net
Autor 30.5.2019. u 14:07

Naša stranka: Zahtijevamo da OSCE imenuje privremenu upravu VSTV-a

Povodom posljednjih događaja vezi s radom VSTV-a, Naša stranka zahtijeva:

– da kompletan saziv sadašnjeg VSTV-a, na čelu s predsjednikom Milanom

Tegeltijom, odmah podnese ostavke na članstvo;
– da OSCE u okviru svojih ovlaštenja imenuje Privremenu upravu VSTV-a;
– da sve domaće i međunarodne organizicije ili tijela u okviru svojih ovlaštenja poduzmu mjere kojima bi se zaustavilo dalje urušavanje pravosuđa i kako bi se sanirali nedostaci u pogledu imenovanja koja je proveo sadašnji sastav VSTV-a.

Ponašanje čelnika VSTV-a jednako kao i podrška koju su mu dali ostali članovi VSTV-a narušilo je povjerenje javnosti u pravosuđe, urušilo mu kredibilitet kao i profesiju sudije i tužioca.

Niko ne može biti amnestiran. Članovi VSTV-a nisu iskoristili nijednu priliku da se ograde od djela i ponašanja svog predsjednika, a to im je bila obaveza s obzirom na Kodeks sudijske etike.

Snimak objavljen na portalu “Žurnal” jasno dokumentira da se predsjednik Vijeća, u ugostiteljskom objektu, upušta u razgovor s osobom koja traži njegovu intervenciju u procesuiranju krivične istrage. Takvo ponašanje protivno je principu nezavisnosti sudije, u
smislu čl. 1 tč. 1.5 Kodeksa sudijske etike, prema kojem sudija mora da promovira visoke standarde sudijskog ponašanja u cilju jačanja povjerenja javnosti u pravosuđe.

Osim toga, članovima Vijeća, kao i predsjedniku Tegeltiji, pozanto je da nemaju nikakva zakonska ovlaštenja da se bave pojedinačnim predmetima u sudskim ili tužilačkim postupcima. Nadležnost VSTV-a u odnosu na rad sudova i tužilaštava određena je samo do nivoa prikupljanja i analize izvještaja sudova i tužilaštava u cilju obezbjeđenja statističkih podataka o efikasnosti rada sudova i tužilaštava. To propisuje čl.17. tč.17. Zakona o VSTV-u, što je navedenim primjerom prekršeno.

Članovi VSTV-a, na čelu sa svojim predsjednikom, nesvjesni su odgovornosti koju nose i moraju biti zamijenjeni kako bismo, nakon njihovog postupanja, mogli početi ponovo graditi politički neovisno, struuöno i ugledno pravosuđe u koje vjeruju građani BiH.

tačno.net
Autor 30.5.2019. u 14:07