Ne dijelite nas više!

tačno.net
Autor 19.5.2017. u 12:36

Izdvajamo

  • Nije li na redu još jedna podijela u ovom gradu i to organizacije koja se ni po čemu ne bi trebala dijeliti, a koja se teškom mukom ujedinila? Ako u Jajcu čine sve da podijele škole i obrazovanje, u Mostaru je još preostao zajednički Crveni krst/križ. Apelujemo zato: Ne dijelite nas i ne križajte više, jer ste ovoga puta stvarno pretjerali.

Povezani članci

Ne dijelite nas više!

Foto: ifr.org

Ne dijelite nas i ne križajte više, jer ste ovoga puta stvarno pretjerali.

Ni Crvenom krstu ne daju mira, ne daju mu da obavi svoj humanitarni zadatak i pomaže ugroženima, obespravljenima i unesrećenima. Politika se i u ovu humanitarnu organizaciju uvlači na mala vrata, sa željom da odlučuje o velikim i bitnim pitanjima. Ovog puta to je učinjeno na Skupštini Crvenog krsta Mostar na kojoj je trebalo usvojiti izvještaj o radu, programske dokumente i izvršiti izbor novih članova u organe i tijela ove organizacije.

Ali, ne lezi vraže. Umjesto da se zamjene članovi kojima je istekao mandat, izaberu novi i utvrde smjernice budućih aktivnosti ove, vjerovatno najznačajnije nevladine organizacije u našem gradu, nekima je takav rad zasmetao jer su se uspjeli oduprijeti podjeli svega što se moglo podjeliti, a još uvijek nije podjeljeno u ovom unesrećenom i jedno-dvoumnom gradu. U režiji jednog broja članova Skupštine i Predsjedništva kojima je istekao mandat i po Statutu nisu imali mogućnosti niti prava da budu ponovo birani, na sve načine su nastojali da ostanu na funkcijama i donose odluke iako na to nemaju statutarno pravo. Prema nezvaničnim saznanjima poznatih redakciji neki od pomenutih imali su i političke instrukcije kako trebaju postupati, minirati rad Skupštine i tako urušiti i mukom stvarani ugled i dosadašnje rezultate i, u praksi, dokazanu multietničnost. No, kako stvari stoje, ovdje nije samo riječ o još jednom političkom mešetarenju, nego su u igri i značajna novčana i druga sredstva kojima raspolaže ova organizacija. A tamo gdje su pare tamo su mešetari i tzv. nacionalni, pa još i vitalni interesi. Potom slijede podjele na tzv.  „H i B komponentu“, po potrebi se doda i treća „S“ ako to dvije prethodne procjene da treba učiniti. Ni neki portali, iz različitih interesa, ne ostaju po strani pa umjesto stvarnog događanja nagovjeste nacionalne podjele u ovoj organizaciji, a zamagle i ne prenesu suštinu.

Zbog svega, postavlja se opravdano pitanje: Nije li na redu još jedna podjela u ovom gradu i to organizacije koja se ni po čemu ne bi trebala dijeliti, a koja se teškom mukom ujedinila? Ako u Jajcu čine sve da podjele škole i obrazovanje, u Mostaru je još preostao zajednički Crveni krst/križ. Apelujemo zato: Ne dijelite nas i ne križajte više, jer ste ovoga puta stvarno pretjerali.

tačno.net
Autor 19.5.2017. u 12:36