Ne želimo radioaktivni otpad u centru Zagreba!

Autor 17.3.2011. u 03:07

Ne želimo radioaktivni otpad u centru Zagreba!

Građani Šalate i Zelena lista u periodu od 6. prosinca 2011. do 9. ožujka 2011. godine prikupili su 11.700 potpisa za peticiju koju će sutra predati Vladi RH protiv skladištenja radioaktivnog otpada u Institutu Ruđer Bošković.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-
Photo Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija  

Zagrepčane u ovoj inicijativi podržali su i građani diljem Hrvatske, ali i inozemstva. 

– Pokušavamo uvjeriti Vladu da se građani masovno protive skladištenju otpada iz cijele države u centru Zagreba – rekla nam je Vlasta Toth iz Vijeća gradske četvrti Medveščak i Zelene liste, te dodaje:

– Unatoč tome što smo pisali nekoliko građanskih inicijativa, nikad nismo dobili odgovor, kako od Vlade tako ni od Europske komisije.

Žele upozoritit građane na opasnost

Prije ulaska u Banske dvore, na Markovu trgu, predstavnici građanske inicijative i aktivisti Zelene liste održat će tiskovnu konferenciju na kojoj će obavijestiti javnost o odnosu Vlade i institucija prema građanima i upozoriti na opasnost radioaktivnog otpada koji se želi uskladištiti u centru glavnog grada.

– Vlada je dužna konzultirati građane kad se radi o ovakvim odlukama i dobiti pristanak, međutim prilikom odlučivanja totalno smo ignorirani. Napominjem da je Vlada odluke o skladištenju otpada donijela iz zatvorenih vrata – kaže Vlasta Toth.

Toth ističe da je zahvaljujući ‘kopanju’ novinara i zastupnice Mirele Holy istina je izašla na vidjelo.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-
Photo Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija  

U vijeću gradske četvrti Medveščak i Zelenoj listi smatraju da je suludo skladištenje radioaktivnog otpada smještati u centar grada, tim više jer se tu nalaze stambene zgrade, vrtići, škole, PMF i sjemenište. 

– Trudimo se pristupiti Europskoj uniji, a Vlada ih laže i vara. Ističem da prema standardima EU svaka država mora imati jedan centralni radioaktivni otpad na kojemu će se odlagati otpad niske i srednje radioaktivnosti – navodi Vlasta Toth i dodaje:

– EU zahtjeva da se takav deponij sagradi u slabo naseljenim mjestima, koji su seizmički stabilni, te hidrološki sigurni. To su uvjeti Europske unije, a ne da se gradi u samom centru glavnog grada. Do zatvaranja poglavlja o energetici to smo bili dužni napraviti.

Vlada baca pijesak u oči Europskoj uniji

U institutu Ruđer Bošković postoji malo skladištenje otpada koje služi za potrebe Instituta. Sastav otpada je poznat, te je poznato kolika je radioaktivnost i koliko treba pojedinom otpadu da se raspadne.

– Vlada namjerava otpad iz cijele Hrvatske dovoditi u centar Zagreba, pri tome se ne zna ni kolika je količina otpada ni zračenja. Ovo je bacanje pijeska u oči Europskoj uniji na štetu građana – navodi Toth.

Vijeće gradske četvrti Medveščak i Zelena lista traže da Vlada provede istraživanje, da nađu lokaciju u nenaseljenom mjestu koja je seizmički sigurna, jer je Zagreb poslije Dubrovačkog dijela seizmološki najnesigurniji. 

Zagrebancija

Tagovi:
Autor 17.3.2011. u 03:07

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija