Neke EU članice se ‘žale na bezvizni režim za Zapadni Balkan’

tačno.net
Autor 29.9.2021. u 11:42

Neke EU članice se ‘žale na bezvizni režim za Zapadni Balkan’

foto: N1

Navodna zloupotreba mogućnosti bezviznog putovanja nekih država Zapadnog Balkana, kao što su Moldavija, Gruzija i Ukrajina, potaknula je neke članice Evropske unije, poput Njemačke i Francuske, da podignu mogućnost ukidanja bezviznog režima, prema internom dokumentu EU koji je procurio u javnost.

Među zloupotrebama koje se navode su nezakoniti boravak i neosnovani zahtjevi za azil.

Spominje se porast “prekršaja neovlaštenog boravka” koje su počinili građani Albanije, Moldavije i Ukrajine, kao i Albanije i Srbije.

“Ovo se može shvatiti kao ‘taktika zastrašivanja’ koju koristi nekoliko država članica EU koje se trebaju prikazati čvrsti pred svojom nacionalnom publikom. Ali to je i poruka vladama različitih trećih zemalja da učine nešto po tom pitanju. Reakcije Kišinjeva, Kijeva i Tbilisija sada će se pažljivo pratiti”, navodi Rikard Jozwiak, urednik za Evropu Radija Slobodna Evropa (RSE).

No, prema dokumentu koji je procurio, Njemačka, Francuska i Italija u posljednje vrijeme postaju sve više frustrirane navodnim zloupotrebama bezviznog režima.

“Treba reći da su se od prvog dana brojne zemlje EU, uključujući Francusku, Njemačku, Nizozemsku, Italiju i Švedsku dosta žalile na neke ljude koji dolaze izvan EU i koriste mehanizam vizne liberalizacije za kriminalne aktivnosti…Ipak, i ovo je vrijedno zapamtiti, vrlo malo njih zapravo želi dirati liberalizaciju viznog režima jer predstavlja jednu od rijetkih priča o istinskom uspjehu EU na Zapadnom Balkanu i u Istočnom partnerstvu. To je dobro za ekonomiju i dobro je za kontakte među ljudima”, dodaje Jozwiak.

Dokument od 27. septembra procurio je u vrijeme posjete predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen Zapadnom Balkanu.

Vizni režim EU za Crnu Goru, Srbiju i Sjevernu Makedoniju ukinut je u decembru 2009. godine, nakon čega su uslijedile Albanija i Bosna i Hercegovina 2010., Moldavija 2014. i Gruzija i Ukrajina 2017. godine.

Bezvizna putovanja u EU do 90 dana smatraju se važnim korakom naprijed u odnosima 27-članog bloka sa Zapadnim Balkanom i bivšim sovjetskim državama u okviru politike Istočnog partnerstva.

Kako navodi Jozwiak, zvaničnici EU će o ovom pitanju razgovarati u radnoj grupi za vize 13. oktobra.

RSE

tačno.net
Autor 29.9.2021. u 11:42