Nekidan su se zbile zastave

Senja Perunovic
Autor 6.5.2019. u 09:00

Nekidan su se zbile zastave

Foto privatni album/antenazadar 

U nemogućnosti da zbiljski opanjkaju (pravu) Jugoslaviju, desničari posežu za podmuklim trikom s petokrakom, upotrebljavajući je kao simbol – neprecizan – ostavljajući tako, za onog tko ih sluša, otvoren asocijativni niz, ali niz pouzdano inficiran njihovom ultranazadnom ideologijom.

Nekidan su se zbile zastave. Zastavu Jugoslavije su brzinom svjetlosti makli jer im smeta, a zastavu iz ustaškog perioda srčano prigrlili i izvjesili jučer usred Zagreba. Desničari, naravno. Nakon toga čitam njihovo „obrazloženje“ i ponovo zaključujem: nema kraja glupostima tog desničarskog soja – serviraju još jednu dozu dosadnih, u pravilu nepismenih, fraza o zvijezdi koja je „uništavala ovaj narod“.

Jučer, javljaju mediji, ‘slovenski turisti koji su za prvomajskih praznika posjetili Zadarsku županiju tijekom izleta na Vaganski vrh, najviši vrh Velebita, izvjesili su zastavu bivše Jugoslavije… U kratkom roku zastava je uklonjena od strane vijećnika NHR-a u Škabrnji Elvisa Gospića.’

Član pro-fašističke stranke Nezavisni za Hrvatsku (NHR-a) tim povodom mudro reče: “Svi gosti Lijepe Naše, tako i naše županije i grada Zadra, trebali bi pokazati poštovanje i dostojanstvo imajući na umu koje strahote je ovaj narod prošao od te iste petokrake”.*

Ajmo se igrat i nastavit njegovim tragom. U tom slučaju možemo lijepo potvrditi: doista, ovaj je narod prošao strahote, uf, dobivanja stanova, pouzdanih plaća, mira i sigurnog života, garantiranog godišenjeg odmora, besplatnog školovanja i besplatnog liječenja, tvornica koje su se gradile i radile, radničkih prava …

Ali NHR gospodin želi reći da je petokraka kriva. Petokraka? Kako to petokraka može biti kriva? Petokraka mu, naravno, služi kao simbol. Ali za što?

Ta stilska figura ovdje odlično služi za glavno – da zabašuri i izbjegne preciznost. Jer ako kaže Jugoslavija, onda je to 45 godina mira i prosperiteta, a on to nikad, ni mrtav, ne bi priznao. A ako kaže da se odnosi na 1990-te, onda je to prekratki period i period već mutne i razbucane Jugoslavije, pa nije adekvatan za obrušavanje na zastavu mirnodopske 45godišnje, prave Jugoslavije.

Dakle, u nemogućnosti da zbiljski opanjkaju (pravu) Jugoslaviju, desničari posežu za podmuklim trikom s petokrakom, upotrebljavajući je kao simbol – neprecizan – ostavljajući tako, za onog tko ih sluša, otvoren asocijativni niz, ali niz pouzdano inficiran njihovom ultranazadnom ideologijom.

Senja Perunovic
Autor 6.5.2019. u 09:00

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija