Nekoliko stotina sindikalista i bivših boraca protestuje pred Parlamentom FBiH

S.H.
Autor 24.1.2018. u 11:16

Nekoliko stotina sindikalista i bivših boraca protestuje pred Parlamentom FBiH

Saobraćaj je ispred zgrade Parlamenta FBiH u potpunosti obustavljen, a protestni skup obezbjeđuje policija.

Okupljeni predstavnici granskih sindikata poručuju da žele bolji socijalni dijalog, veću odgovornost vlasti prema radnicima, a prije svega pravednije izmjene Zakona o PIO-u.

Sindikalisti se protive predloženom zakonu o PIO-u, za koji smatraju da će biti nepovoljan po radnike. S druge strane bivši borci koji već mjesecima protestuju ispred zgrade Vlade FBiH također traže da vlast obrati pažnju na tu kategoriju.

SSSBiH je uputio zahtjev predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edinu Mušiću da povuče ovaj zakon s dnevnog reda sjednice. U svom zahtjevu ističu kako je zakon apsolutno neprihvatljiv za radnike buduće penzionere, uključujući i borce koji su učestvovali u odbrani BiH, Armije RBiH i HVO-a.

Prijedlog su uputili nakon, kako su kazali, dugotrajne i iscrpne analize Prijedloga zakona o PIO-u te su utvrdili amandmane koji bi doveli do najpravednijih rješenja za radnike i penzionere.

Predsjednik SSBiH Ismet Bajramović istakao je kako će penzije, prema njihovim računicama, biti manje za 20 posto. Istakao je da je cilj ovakvog zakona spriječiti prijevremeni odlazak u penziju na način da će borcima radnicima za svaku godinu ranijeg odlaska u penziju (odlazak prije 62., odnosno 65. godine) penzija biti smanjena za četiri posto te će im biti smanjeni i bodovi za svaku godinu učešća u OSBiH (ARBiH i HVO) pa će umjesto jednog boda na te godine imati samo pola boda.

Rečeno je i to kako će se ovim novim zakonom zadržati penzije od 326 KM, koje ima skoro 60 posto penzionera, a osobe koje rade u realnom sektoru neće imati penziju veću od 414 KM, jer prema računici s efektivnim radom od 40 godina i minimalnim uplatama staža mogu ostvariti penziju od 300 i nešto KM, a vlasti će na to dodati razliku do 414 KM.

Borci imaju tri zahtjeva i to objavu jedinstvenog registra branilaca FBiH sa jasnim naznakama koji će podaci iz registra biti dostupni javnosti, borački dodatak za sve branioce RBiH koji na osnovu učešća u ratu od ’92. do 95. nisu ostvarili nikakva mjesečna primanja ili ako su ona manja od 200 KM mjesečno.

Kao treći zahtjev borci navode ukidanje ili obustavu finansiranja svih boračkih organizacija i saveza iz svih budžeta najmanje na godinu dana dok se ne pročisti registar branilaca, te provjeri zakonitost i transparentnost poslovanja svih boračkih organizacija u posljednjih 15 godina.

klix.ba

S.H.
Autor 24.1.2018. u 11:16