Nemoj nas, Bakire, više braniti!

tačno.net
Autor 19.7.2017. u 11:08

Nemoj nas, Bakire, više braniti!

Izetbegovićeva politika pokazuje ono što mi u GS-u od samog početka govorimo: što SDA više brani Bošnjake, njih je sve manje. Što više brani Bosnu i Hercegovine, nje je sve manje na svakom koraku. Da je manje BiH što je više SDA

Građanski savez (GS) smatra da je jučerašnji igrokaz Bakira Izetbegovića sa tobožnjim „prijavljivanjem“ zbog još posljednjeg u nizu nasrtaja na povrtanike Milorada Dodika u najmanju ruku smiješan i jadan, a vjerovatnije dogovorena predstava za javnost. Sve o prirodi njihovih međusobnih odnosa govori uzajamna i međusobna srdačnost koje se javnost ove zemlje sjeća iz restorana „Barka“ u Lukavici.

GS smatra da nakon što je uoči lokalnih izbora u tri uzastopna navrata Bakir Izetbegović odbio poduzeti konkretne i mjerljive korake da spriječi preuzimanje Srebrenice od strane SNSD-a i Dodika, nema vjerodostojnost da o tome uopšte govori. Stoga je prezira vrijedno njegovo ponovno poigravanje sa povratnicima u istočnu Bosnu u trentuku kada je potpuno izolovan i stiješnjen ne samo od strane separatističkih politika iz Banje Luke i Mostara, nego i probosanskih politika iz Sarajeva.

O Izetbegovićevoj brizi za povratnike uvjerljivo rječitije od njega govori činjenica da je u njegovom mandatu iz škola u entitetu RS izbačen bosanski jezik, da je povratnicima za predstavnike podmetnuo tipove koji ne žive s njima i ne dijele njihove probleme – kao što je Ramiz Salkić koji ne smije javno reći kako se zove i gdje se nalazi škola u koju idu njegova djeca – i da je, ponavljamo, Srebrenicu isporučio Dodiku i SNSD-u.

Izetbegovićeva kuknjava je zato samo to – kuknjava diletanta bez vizije i odgovornosti za sudbinu glasača koji su mu dodijelili mandat.

Kao i u slučaju Srebrenice, Izetbegovićeva odbrana Obavještajno-sigurnosne agencije samo navješćuje njen brzi krah. Izetbegović i SDA pozivaju na patriotski čin odbrane te institucije, koju već godinama zloupotrebljavaju za obračun sa političkom opozicijom. Nema nijednog opozicionog prvaka u Sarajevu kojeg Izetbegović i SDA nisu smrtno uvrijedili instrumentalizirajući upravo institucije – OSA, federalni MUP, MUP Kantona Sarajevo – na čiju odbranu sada pozivaju.

Mi u GS-u smatramo da prije svega OSA-u treba odbraniti od kidisanja Dragana Čovića i Milorada Dodika, ali ne zato da bi to bila privatna institucija Bakira Izetbegovića i SDA, koja se bavi opozicijom i „dila“ transkripte prisluškivanih razgovora, nego profesionalna institucija koja štiti interese države.

Na koncu, Izetbegovićeva politika pokazuje ono što mi u GS-u od samog početka govorimo: što SDA više brani Bošnjake, njih je sve manje. Što više brani Bosnu i Hercegovine, nje je sve manje na svakom koraku. Da je manje BiH što je više SDA. I stoga, aludirajući na u BiH poznatu pošalicu, možemo samo u ime svih građana reći: Nemoj nas, Bakire više braniti!

Oslobođenje

tačno.net
Autor 19.7.2017. u 11:08

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija