Nikad više Srebrenica

Šukrija Meholjić
Autor 10.7.2021. u 11:50

Nikad više Srebrenica

Ilustracija: Šukrija Meholjić

Prošlo je 26 godina od genocida u Srebrenici. Postoji li neko ko zaista može razumjeti bol Srebrenice? Niko nema moć da oživi više od 8.000 nevino pogubljenih muškaraca i dječaka iz Srebrenice – među njima i mog brata sa svoja dva sina i sina moje sestre, koji su od 11. do 22. jula 1995. masakrirani od strane vojnih i policijskih snaga bosanskih Srba i paravojnih jedinica iz Srbije. Ali kultura sjećanja na Srebrenicu dobra je investicija za mir i budućnost.

Prokletstvo nas Bošnjaka je da brzo zaboravimo šta nam se dogodilo. Stoga moramo uvijek biti na oprezu jer postoje ljudi koji krivotvore istorijske činjenice o genocidu u Srebrenici, uprkos činjenici da je genocid u Srebrenici jedan od najdokumentiranijih genocida u ljudskoj historiji i pravno presuđena činjenica od najmeritornijih svjetskih sudskih instanci.

Ove godine pozitivne vibracije dolaze nam iz Haškog Tribunala. Na kraju su planetarni ratni zločinci Karadžić i Mladić osuđeni na doživotni zatvor. Potpuno zasluženo! Ovo je pobjeda istine, zakona i pravde. Ovo je ujedno i pobjeda žrtve i zadovoljstvo preživjelih. Ovo je pobjeda života nad smrću. Ovo je jasna poruka svim sadašnjim i potencijalnim zločincima da neće biti nekažnjeni za svoja nedjela.

Sada, nakon sudski presuđenog genocida i cijelog ratnog političkog i vojnog srpskog vrha, očekujem da će konačno Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini nametnuti zakon kojim se kažnjava poricanje genocida, a iluzija da su oni koji su organizovali i počinili najveći ratni zločin u Bosni i Hercegovini i novijoj istoriji Evrope heroji srpskog naroda, mora biti slomljena.

Mi preživjele žrtve ratne golgote se iskreno nadamo da će srpski lideri i u Republici Srpskoj i u Srbiji konačno smoći snage i stati pred svoj narod – i sve nas – i istinski priznati svoju krivicu i odgovornost za agresiju na Bosnu i Hercegovinu i genocid u Srebrenici. Izvinite se, pronaći pravu tačku preokreta koja im je potrebna i započeti sa izgradnjom politike pomirenja i saradnje na Balkanu.

Šukrija Meholjić
Autor 10.7.2021. u 11:50