Ništa od nove runde pregovora o izbornoj reformi u BiH: Brisel nije izašao u susret Zagrebu

S.M./Klix.ba
Autor 11.5.2022. u 13:12

Ništa od nove runde pregovora o izbornoj reformi u BiH: Brisel nije izašao u susret Zagrebu

Foto: Ivica Galovic/Pixsell

Uprkos najavama premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića o otvaranju nove runde pregovora o izbornoj reformi, evropski zvaničnici u Sarajevo ne dolaze tim povodom i novih pregovora neće biti.

Kako je potvrđeno za Klix.ba u EU administraciji i Briselu, ne postoje nikakvi planovi u smislu otvaranja nove runde pregovora o promjeni Izbornog zakona BiH.

U Sarajevo bi pak narednih dana trebao stići predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel koji namjerava sa bh. zvaničnicima razgovarati o otklanjanju blokada državnih institucija, ali ne o izbornoj reformi. Iako je bilo nekih najava da će predsjednica Evropske komisija Ursula van der Layen doći u Sarajevo, po svemu sudeći njen dolazak neće se realizirati.

I član Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je, prema svojim saznanjima, da do novih pregovora neće doći.

“Što se tiče ambicija Zagreba oličenih u predsjedniku Milanoviću, premijeru Plenkoviću, Čoviću, da će im sad neko ponovo doći ovdje pa nekoga natjerati da otvara nove runde pregovora, ja bi to sveo na onu narodnu ‘što je babi milo to joj se i snilo'”, rekao je Komšić.

Podsjećamo, predsjednik HDZ-a BiH u prošlu subotu je kazao da će u idućih deset dana biti održani sastanci kako bi se još jednom pokušalo doći do izborne reforme, te da je u tom smislu razgovarao sa predstavnicima evropskih političara koji su navodno stigli u BiH da pripreme sastanak.

Dodao je kako su razgovori bili temeljiti te da je i hrvatski premijer Andrej Plenković s njima razgovarao u Salzburgu i u Varšavi.

Također, prije dva dana Plenković je najavio dolazak evropskih zvaničnika s ciljem da riješe pitanje izborne reforme.

“Koliko mi je poznato HNS je odlučio učestvovati u izborima u BiH. Smatramo da Hrvati trebaju birati svoje predstavnike i zato to želimo učiniti kroz dijalog s drugim državama i saveznicima koji su prijatelji BiH, a ne kroz otuđivanje partnera i Bošnjaka”, rekao je Plenković.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović osvrnuo se danas na političku situaciju u Bosni i Hercegovini rekavši da bi se Franjo Tuđman stidio današnje politike HDZ-a Hrvatske prema BiH.

“Hrvatska je talac karijernih projekcija nekolicine ljudi. Egzistencijalne potrebe Hrvata u BiH se na ovakav bezočan način ignorišu. Učinit ću sve od sebe, iako sam ne mogu, da svi znaju o tome”, rekao je Milanović.

Kako prenosi portal Klix.ba dodao je i da moraju uraditi nešto za slabiji i blizak, ali isti narod.

“Tužno. Ljudi, neko vas gleda, vas vjernike gleda Bog, one koji ne vjeruju neki Kant ili nebeski zakon. Razmišljajte što radite”, rekao je Milanović.

Zapitao se šta to prijeti Hrvatskoj njenoj dobrobiti, materijalnom statusu, položaju u međunarodnim organizacijama i da čvrsto stane u zaštitu Hrvata u BiH “bez oružja”.

“Stoji strah dvojice ili trojice muškaraca srednjih godina da u Komisiji neće moći dobiti visoki posao koji ga zanima. To je moralna katastrofa. Ovo što se događa u BiH je ponižavajuće, pitanje državnog dostojanstva, da te nitko ne šiša ni za suhe šljive. A to su građani EU i NATO-a, barem njih pola miliona”, rekao je Milanović.

U nastavku je komentarisao i najavu Željka Komšića da će se opet kandidovati za člana Predsjedništva BiH.

“Komšić opet ide za člana Predsjedništva, može li netko zamisliti veću uvredu od toga? Ne mogu Hrvati biti u strahu da će ih bošnjačka glasačka mašinerija osakatiti u Parlamentu. To me obezdušuje, vidim da je ljudima svejedno. E, meni nije”, kazao je Milanović.

Na kraju je kritikovao i predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen.

“I šta, doći Ursula von der Leyen da kaže (Hrvatima) da će biti pokopani u limenom lijesu, a da neće biti bačeni u vatru?! Tuđmana bi bilo stid, iako neke stvari nije radio dobro. On je tvrdoglavo branio interese Hrvatske u BiH. Ne kao okupator već kao neko ko je bio svjestan šta je hrvatski interes”, poručio je Milanović.

S.M./Klix.ba
Autor 11.5.2022. u 13:12