Nivo Save u pojedinim gradovima u blagom porastu, ali je situacija bolja od očekivane

M.N.
Autor 21.3.2018. u 11:24

Nivo Save u pojedinim gradovima u blagom porastu, ali je situacija bolja od očekivane

U drugim mjestima Sava stagnira ili opada pa je u Bosanskoj Dubici ukinuta vanredna situacija i stanje je bolje od očekivanog.

Sava je tokom posljednja 24 sata porasla za osam centimetara u Bosanskom Brodu i trenutno iznosi 832 cm, u Bosanskom Šamcu je nivo vode također porastao za osam centimetara i iznosi 680 cm, a u Orašju trenutno iznosi 905 cm, što je za 21 cm više u odnosu na jučer.

Sava je trenutno u svom koritu na području Posavskog kantona. Na području Odžačke posavine i dalje su na snazi vanredne mjere odbrane od poplava, a na području Srednje posavine provode se redovne mjere odbrane.

Specijalizovane jedinice Uprave civilne zaštite Republike Srpske za zaštitu i spašavanje na vodi i pod vodom s pumpama velikog kapaciteta angažovane su u Srbcu i Gradiški i na raspolaganju su lokalnim zajednicama uz rijeku Savu. Fokus pažnje snaga zaštite i spašavanja u borbi s poplavom polako se pomjera nizvodno Savom od Bosanskog Broda, Bosanskog Šamca do Semberije gdje su jučer proglašene redovne mjere odbrane od poplave.

Iako snijeg i kiša padaju od jučer, u posljednja 24 sata vodostaj Une u Bihaću je opao za 15 cm i iznosi 111 cm (kritična tačka je 100 cm) i trenutno je u stagnaciji.

Nivo Sane u Sanskom Mostu opao je za 36 cm i trenutno iznosi 249 cm (kritična tačka je 380 cm). Kako je saopćeno iz FUCZ-a, rijeke se povlače s poplavljenih područja i stanje se polako normalizuje.

Una, Sana, Vrbas i Bosna u dijelovima RS-a imaju trend opadanja vodostaja već nekoliko dana.

Situacija je bolja i u Republici Hrvatskoj, ali je nivo Save i dalje visok u Jasenovcu gdje iznosi 924 cm. Pedeset pripadnika HGSS-a raspoređenih u dvočlane timove, cijelu su noć prevozili materijal potreban za podizanje i utvrđivanje nasipa u Mlaki (Jasenovac). Borba za spašavanje nasipa u ovom mjestu traje već devet dana.

klix.ba

M.N.
Autor 21.3.2018. u 11:24