Uručivanje donacije Ministarstvu civilnih poslova BiH

Njemačka donirala brze testove na koronavirus ukupne vrijednosti od 151.000 eura

tačno.net
Autor 21.5.2021. u 12:19

Njemačka donirala brze testove na koronavirus ukupne vrijednosti od 151.000 eura

U Sarajevu je jučer upriličena primopredaja 36.480 brzih testova na koronavirus u vrijednosti od ukupno 151.000 eura, koje je Njemačka donirala BiH. Primopredaja je izvršena u podružnici distributera lijekova „Hercegovinalijek“.

Zamjenica ambasadorice u BiH Petra Kochendörfer predala je ovu donaciju Snježani Brčkalo iz Sektora za zdravstvo Ministarstva civilnih poslova BiH.

Koronavirus u smislu globalne pandemije ne preže pred granicama. Naš odgovor na ovu prijetnju stoga mora prevazilaziti granice, nošen idejom solidarnosti među zemljama i ljudima. Njemačka zato u teškim vremenima želi pomoći brzo i sa što većim brojem brzih testova”, izjavila je gđa Kochendörfer.

Raspodjelu brzih testova do građana diljem BiH vršit će Ministarstvo civilnih poslova BiH i entitetske zdravstvene ustanove.

“Ova donacija predstavlja učinkovit odgovor na trenutnu korona-krizu i doprinijet će povećanju stope izlječenja u Bosni i Hercegovini. (…) Ministarstvo civilnih poslova zahvaljuje se Vladi SR Njemačke za vrijednu donaciju koja doprinosi boljoj zdravstvenoj zaštiti naših građana”, rekla je gđa Brčkalo. 

“Nadam se da ovom donacijom možemo učiniti dodatni korak ka ublažavanju pandemije koronavirusa u BiH. Svi gajimo nadu da će se posredstvom vakcina ovaj virus pobijediti u cijelom svijetu  te da ćemo se moći vratiti svom normalnom životu od prije pandemije”, zaključila je gđa Kochendörfer.

Ovom donacijom je obuhvaćeno 36.480 brzih testova tipa CLINITEST firme Siemens u ukupnoj vrijednosti od 151.027,20 eura. U januaru 2021. godine Njemačka je donirala 50 ventilatora i 10.000 puls-oksimetara ukupne vrijednosti od 530.000 eura.

Osim toga, za tekuću godinu planirana je potpora mikro projektima u vezi s pandemijom u vrijednosti od preko 150.000 eura. Pored toga uskoro će biti realizirana primopredaja  6,5 miliona zaštitnih maski u vrijednosti od 4,4 miliona eura.

tačno.net
Autor 21.5.2021. u 12:19