Njemačka podržava mala i srednja preduzeća širom zemlje u prevladavanju krize izazvane korona virusom

tačno.net
Autor 2.12.2020. u 10:07

Njemačka podržava mala i srednja preduzeća širom zemlje u prevladavanju krize izazvane korona virusom

U okviru Bilateralne razvojne saradnje između Bosne i Hercegovine i Njemačke, Njemačka je izdvojila dodatna finansijska sredstva od 5,0 miliona € za ublažavanje negativnih posljedica pandemije izazvane virusom COVID-19, navodi se u saopćenju za medije Ambasade Njemačke u BiH.

Sredstva su namijenjena privatnim malim i srednjim preduzećima iz svih privrednih grana, među njima mnogim mikropreduzećima kako bi se savladale posljedice pandemije koje utiču na poslovanje. U te svrhe dodjeljuju se beskamatni i besplatni zajmovi u visini do 25.000 € koji će biti dostupni preko mikrokreditnih organizacija Mikrofin iz Banja Luke i partnera iz Tuzle. Najduže dospjeće kredita upućeno krajnjem korisniku kredita iznosi tri godine.

Ambasadorica Uebber – foto J. Agović/Njemčaka ambasada Sarajevo

Margret Uebber, ambasadorica Savezne Republike Njemačke u BiH je izjavila:

„Skoro godinu dana kriza izazvana koronom prijeti životu i ljudskoj egzistenciji širom svijeta. Mi možemo samo zajednički uspješno odgovoriti tom izazovu- bilo to kao lokalna, državna ili međunarodna zajednica koja je opredjeljena na solidarnost. Ove mjere upotpunjuju našu razvojnu saradnju na idealan način koja stavlja snažan naglasak na razvoj privatnog sektora.“

Sporazum o finansiranju za ovaj novi program je već potpisan između KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau) i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koje zastupa Ministarstvo finansija i trezora. KfW je jedna od vodećih razvojnih banaka diljem svijeta. Banka koja je 1948. godine osnovana kao javnopravno tijelo, je 80% u vlasništvu Savezne Republike Njemačke i 20% u vlasništvu njemačkih saveznih pokrajina.

tačno.net
Autor 2.12.2020. u 10:07