Nova oprema olakšava obradu informacija o sudbini nestalih osoba

Elmir Camić
Autor 14.3.2018. u 12:36

Nova oprema olakšava obradu informacija o sudbini nestalih osoba

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) donirao je danas 15 novih prenosnih računara Institutu za nestale osobe Bosne i Hercegovine, namijenjenih regionalnim i terenskim centrima instituta. Donirana oprema značajno će unaprijediti obradu podataka prikupljenih od strane MKCK u cilju pronalaska lokacija pojedinačnih i masovnih grobnica.

Kao neutralna i nezavisna organizacija, MKCK ima pristup međunarodnim arhivima u nadležnosti Suda u Hagu i koristi ih kako bi pronašao informacije u humanitarnu svrhu pronalaska nestalih osoba. Samo u posljednje dvije godine, stručnjaci MKCK prikupili su i obradili preko 50.000 stranica dokumentacije vezanih za sukob u Bosni i Hercegovini, od kojih je 12.400 do sada predato Institutu za nestale osobe na dalju analizu i potencijalnu akciju.

„Kao što pokazuju nedavna otkrića novih grobnica, dalja ulaganja u ove napore mogu donijeti značajne rezultate. Stoga će MKCK znatno proširiti svoj istraživački tim i obim njegovog djelovanja, te tražiti pristup drugim međunarodnim i domaćim arhivima širom regije“, naglasio je koordinator MKCK za nestale osobe na Zapadnom Balkanu Fabien Bourdier.

Suočen sa stalnim smanjenjem identifikacija tokom posljednjih godina, MKCK je odlučio da u sljedećih pet godina pojača svoje napore i preduzme sve što je moguće da bi se rasvijetlila sudbina što većeg broja nestalih osoba. Osim intenzivnije pretrage arhiva, strategija predviđa nastavak psihosocijalne podrške porodicama nestalih osoba, usku saradnju sa civilnim društvom, akademskim krugovima i ostalim akterima, kao i jačanje lokalnih forenzičkih kapaciteta.

„MKCK se zalaže za ubrzavanje tih napora u narednih pet godina i pružanje dodatne podrške na temelju svog stručnog znanja. Ali to ne možemo učiniti sami“, rekao je Bourdier. Ubrzavanje procesa traženja i identifikacije i podrška porodicama zahtijeva istinsku predanost vlasti i zajednički napor širom regije. Porodice imaju pravo da saznaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima i gdje se oni nalaze, a vlasti odgovornost i obavezu da ih podrže i pruže im odgovore. „Zajedno možemo da pomognemo porodicama i zajednicama, koje još uvijek čekaju odgovore, da žale u dostojanstvu“, zaključio je Bourdier i pozvao nadležne organe da značajnije podrže Institut za nestale osobe.

Prema podacima MKCK, u Bosni i Hercegovini se još uvijek traga za oko 6.700 nestalih osoba.

Elmir Camić
Autor 14.3.2018. u 12:36