Novi načelnik opštine Trnovo RS je Dragomir Gagović iz SNSD-a

tačno.net
Autor 25.9.2017. u 09:36

Novi načelnik opštine Trnovo RS je Dragomir Gagović iz SNSD-a

Prema preliminarnim i nezvaničnim rezultatima o kojima su izvijestili posmatrači Koalicije „Pod lupom“ sa redovnih biračkih mjesta, novi načelnik opštine Trnovo RS je Dragomir Gagović (SNSD). Dragomir Gagović je osvojio 59,1% glasova, dok je njegov protukandidat Nenad Mišović (SDS) osvojio 40,9% glasova. U ovo nisu uračunati glasovi pristigli poštom i putem mobilnog tima, ali je razlika među kandidatima dovoljno velika da ti glasovi ne mogu uticati na konačan rezultat izbora.

Glasanje na današnjim prijevremenim izborima za načelnika opštine Trnovo RS proteklo je bez većih incidenata, ali uz nekoliko uočenih nepravilnosti.

Najveće nepravilnosti zabilježene su na biračkom mjestu pod nazivom Tvornica drveta (142B002) gdje je evidentiran veći broj slučajeva pomoći pri glasanju licima kojima takva pomoć evidentno nije potrebna, pritisci na birače ispred biračkog mjesta i nagovaranje da se glasa za određenog kandidata, prisustvo neovlaštenih osoba, te najmanje po jedan slučaj glasanja u ime druge osobe i porodičnog glasanja. Postoji sumnja da su glasači na tom biračkom mjestu koristili i mobilne telefone kako bi fotografisali glasački listić u tri slučaja, što je zabranjeno. Lokalni funkcioneri obje stranke su primjećeni neposredno ispred ovog biračkog mjesta.

Porodično glasanje i vraćanje osoba sa biračkog mjesta jer nisu bili na izvodu iz Centralnog biračkog spiska za to biračko mjesto zabilježeno je na preostalim biračkim mjestima.

Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ su zbog gore navedenih nepravilnosti unijeli dvije primjedbe na rad biračkog odbora. Koalicija poziva Opštinsku izbornu komisiju Trnovo RS i Centralnu izbornu komisiju BiH da ozbiljno i odgovorno razmotre sve zaprimljene primjedbe posmatrača u cilju poštovanja izborne volje građana birača.

Prema izvještajima posmatrača, sva biračka mjesta u zatvorena su do 19:15 sati. Zatvaranje biračkih mjesta, uključujući procese brojanja glasova i pakovanja izbornog materijala, obavljeno je u skladu sa važećim propisima.

Koalicija „Pod lupom“ se zahvaljuje izbornoj administraciji na korektnoj saradnji, medijima na pravovremenom i objektivnom izvještavanju, te građanima i građankama koji su iskoristili svoje demokratsko pravo na glasanje.

tačno.net
Autor 25.9.2017. u 09:36

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija