Novo skrnavljenje Partizanskog spomen obilježja u Mostaru

tačno.net
Autor 7.1.2022. u 11:02

Novo skrnavljenje Partizanskog spomen obilježja u Mostaru

Foto: N1

Jutros su na Partizanskom spomen-groblju u Mostaru osvanuli novi fašistički grafiti s kukastim križevima i ustaškim simbolom.

Prema informacijama koje posjeduje Tacno.net predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić jutros je prijavio ovaj incident policiji. No, kako je kazao za Tacno.net glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova HNK-a Ljudevit Marić, MUP HNK nije zaprimio nikakvu prijavu vezanu za ovaj incident do 11.30h ali je istakao da će MUP uraditi sve po zakonskim propisima, a to je da će uraditi očevid i tragati za počiniteljima.

Đulić je u izjavi za N1 istakao kako su počinioci poznati, te da je to organizovana grupa neofašista koji se predstavljaju kao navijači.

“Sve što se u Mostaru dešava kada je upitanju antifašističko naslijeđe i njegovo skrnavljenje prava adresa je Dragan Čović, čija politika kontinuirano postiče ovakva dešavanja. Tu je kriva i policija koja kontinuirano kaže: nije niko prijavio. Mi vjerujemo da je ovakav način uništavanja partizanskog spomenika terorizam. Zna se odakle dolaze ti koji to rade, prostorije su im preko puta partizanskog spomenika. To je organizovana grupa neofašista koji se predstavljaju kao navijači”, ističe Đulić za N1.

Đulić je dodao da je vrlo lako sve ispitati i sankcionisati, samo ukoliko za to postoji i volja.

U toku dana je gradonačelnik Mostara Mario Kordić naredio da se fašistički i ustaški simboli prefarbaju bijelom bojom, što je naišlo na kritike javnosti kao novi vid skrnjavljenja ovog spomenika.

Sead Đulić je za portal Klix.ba kazao da je zgrožen ovim potezom gradonačelnika Kordića jer je urađeno novo skrnjavljanje, što je nedopustivo.

“Pretpostavlja da su iz Gradske uprave Grada Mostara naložili farbanje kako bi se primirila javnost. Ali ovaj potez je zamazivanje očiju javnosti, jer se na ovaj način Partizansko spomen-obilježje, koje je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, ponovo oskrnavilo”, rekao je Đulić dodavši da je fašističke simbole trebalo oprati, a nikako prefarbati na takav način.

Foto: G.Š./Klix.ba

Đulić je izjavio da Gradska uprava ima sredstva kojima se to moglo ukloniti, a da je novo farbanje kojim je prikriven fašizam novo skrnavljenje, nešto što je nedolično takvog spomenika te da je ovim potezom ponovo prikazana nebriga gradske vlasti prema spomeniku.

“Ima novca Gradska uprava da se to očisti, jer nijedne godine se ne utroši ni smiješno mali budžet odobren za održavanje Partizanskog spomenika iz gradske kase. I pitam se gdje ide taj novac. Ta sredstva su trebali usmjeriti da se očiste simboli, a nikako dozvoliti da se farba i radi novo skrnavljenje”, zaključio je Đulić komentarišući situaciju u Mostaru i odnos vlasti prema spomeničkoj baštini.

tačno.net
Autor 7.1.2022. u 11:02