Novosadska policija istražuje napad na novinara Daška Milinovića

Norbert Šinković
Autor 16.4.2021. u 12:17

Novosadska policija istražuje napad na novinara Daška Milinovića

Foto: Privatna arhiva Daška Milinovića

Novosadski radijski voditelj, Daško Milinović napadnut je u petak ujutro 16. aprila u Novom Sadu u Vojvodini. O ovom incidentu Milinović je obavestio javnost putem Tviter naloga svoje emisije “Daško i Mlađa”.

”Dobro sam. Fašisti su smotani i glupi. Dobio sam suzavac u oči i tri udarca štanglom u ruku. Pobegli su onda… Hvala na brizi. Smrt fašizmu!”, napisao je Milinović na Tviteru.

Kako RSE saznaje, njega su rano jutros u Novom Sadu napala dvojica muškaraca koji su na njega prvo bacili dva suzavca, a nakon toga su ga tukli metalnom šipkom. Nakon napada, muškarci koji su nosili kapuljače su pobegli sa lica mesta.

Milinović je trenutno u novosadskom Urgentnom centru, gde mu pružaju medicinsku pomoć.

U Policijskoj upravi Novog Sada za Radio Slobodna Evropa (RSE) je rečeno da je policija, nakon informacije iz Urgentnog centra Kliničkog centra Vojvodine, uzela izjavu od Milinovića i da je u toku rasvetljavanje svih okolnosti napada.

“Milinović je prema lekarskom izveštaju zadobio “lakše telesne povrede”, rečeno je u Policijskoj upravi za RSE.

NDNV: Hitno uhapsiti napadače na radijskog voditelja Daška Milinovića

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je da hitno zahteva da se rasvetli slučaj ovog napada i da se privedu pravdi počinioci tog, kako su naveli “opasnog fizičkog napada”.

“Ovo je još jedan incident u veoma kratkom vremenskom periodu u kom su direktno napadnuti novinari. Varvarski napadi pokazuju koliko je danas ozbiljno ugrožena fizička sigurnost novinara i medijskih radnika u Srbiji, a o čemu smo zajedno sa ostalim novinarskim i medijskim udruženjima svakodnevno obaveštavali javnost”, navelo je to esnafsko udruženje.

NDNV navodi da je “ovaj fizički napad direktna posledica nedelovanja državnih organa, koji napade na novinare ne rešavaju ili odugovlače slučajeve i reakcije.”

Napad je osudio i opozicioni Pokret slobodnih gradjana (PSG), koji je u saopštenju 16. aprila ocenio da je nesumnjivo reč o nastavku “bujanja fašizma” u Novom Sadu i egzekucija pretnji “koje svako ko javno govori protiv dalje fašizacije društva dnevno dobija”.

Opozicione Stranke slobode i pravde, Demokratska stranka i pokret “Jedan od pet miliona” su takođe osudili napad i u odvojenim saopštenjima zahtevali hapšenje počinilaca. One su takođe označile stranke na vlasti kao krivce za atmosferu u društvu.

Gradonačelnik Novog Sada: Očekujem istragu

Povodom incidenta se oglasio i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je na svom Facebook nalogu napisao da osuđuje svaki napad na novinare.

“Očekujem da se čim pre pokrene istraga povodom nasilja koje je jutros pretrpeo novosadski novinar Daško Milinović. Nasilnici moraju biti odmah pronađeni i kažnjeni. Nedopustiv je i sramotan ovaj napad na novinara, to ne sme da se dešava ni u Novom Sadu ni u Srbiji”, poručio je Vučević.

Povodom napada na novinara se oglasilo i Ministarstvo informisanja, koje je pozvalo nadležne organe da, u skladu sa svojim ovlašćenjima, taj, kao i sve druge napade na novinare, tretiraju kao prioritetne.

“Ministarstvo još jednom ističe da se svim novinarima i medijskim radnicima mora omogućiti da nesmetano rade i obavljaju svoj posao, a da tom prilikom njihova lična bezbednost i profesionalni integritet ne smeju biti dovedeni ni jednog trenutka u pitanje”.

Daško Milinović i Mladen Urdarević su radijski dvojac koji ima svoj internetski radio “Daško i Mlađa”.

Oni svakog radnog dana emituju satiričnu emisiju “Alarm”.

RSF: Srbija 93. na listi

Na listi internacionalne nevladine organizacije Reporteri bez granica (Reporters Sans Frontières) “Indeks medijskih sloboda u svetu”, objavljenoj u aprilu 2020. godine, Srbija je na 93. mestu među 180 rangiranih država.

Prema podacima Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) u 2020. godini zabeleženo je 168 napada i pritisaka na novinare, što je najviše od 2008. od uspostavljanja te novinarske evidencije.

Evropski parlament usvojio je 25. marta izveštaj o napretku Srbije na evropskom putu. U njemu se od vlasti u Srbiji traži da hitno preduzmu mere kojima bi se garantovala sloboda izražavanja i nezavisnosti medija, kako bi se obezbedile i istrage u slučajevima napada.

U izveštaju se ukazuje i na pogoršanje slobode medija i povećanje broja slučajeva upotrebe uvredljivog rečnika, zastrašivanja i govora mržnje.

RSE

Norbert Šinković
Autor 16.4.2021. u 12:17