Obilježavanje godišnjice dešavanja u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu

RSE
Autor/ica 3.5.2022. u 11:47

Obilježavanje godišnjice dešavanja u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu

Foto: RFE-RL

Pripadnici boračkog udruženja Zelene beretke okupili su se u utorak, 3. maja, u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, danas ulici Hamdije Kreševljakovića, kako bi odali počast suborcima i građanima stradalim u ovoj ulici prije 30 godina.

Prije 30 godina u toj ulici došlo je do incidenta između vojnika Jugoslavenske narodne armije (JNA) u povlačenju i pripadnika Teritorijalne odbrane Republike BiH, u kojem je ubijeno nekoliko osoba.

Predsjednik Udruženja Zelene beretke Muhamed Švrakić kazao je da su “snage JNA, koje su u maju 1992. godine prolazile tadašnjom Doborovoljačkom ulicom, bile “legitiman vojni cilj”.

“Nisu iz grada izlazili kao neka delegacija nego kao legitimni vojni cilj, jer su bili bili raspoređeni u vojnoj formaciji”, kazao je Švrakić.

Švrakić je podsjetio i da je u opsadi Sarajeva, koja je počela 5. aprila 1992. godine, a završila 29. februara 1996. godine, poginulo više od 11.500 osoba, te oko 1.600 djece.

“Koliko je optužnica za to podignuto. Ne trebamo više trpjeti nepravdu, jer će na kraju izjednačiti agresora i žrtvu. Nismo otišli odavde, branili smo svoj prag i ostali”, naveo je Švrakić.

Okupljeni su položili cvijeće i učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast braniteljima Sarajeva.

Odavanje počasti poginulim pripadnicima JNA

Polaganje cvijeća i paljenje svijeća, te mirnu šetnju nekadašnjom Dobrovoljačkom ulicom u Sarajevu, najavila je za utorak i delegacija Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska.

Obilježavanje stradanja vojnika JNA započelo je prethodno Istočnom Sarajevu, parastosom u crkvi Svetog velikomučenika Georgija.

Parastos za ubijene u Dobrovoljačkoj ulici
Parastos za ubijene u Dobrovoljačkoj ulici

Prije 30 godina u koloni u Dobrovoljačkoj ulici bio je i bivši predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović. Tog dana trebalo je doći do razmjene vojnika JNA iz kasarne Bistrik, u zamjenu za zarobljenog Izetbegovića, kojeg je dan ranije JNA zarobila na aerodromu na povratku iz Lisabona.

Nedugo nakon polaska, kolona je presječena i zaustavljena u današnjoj ulici Hamdije Kreševljakovića.

Tačan broj poginulih u Dobrovoljačkoj varira. U jednom od intervjua Milutin Kukanjac, nekadašnji komandant Druge vojne oblasti JNA, kazao je da je tog dana, 3. maja 1992., smrtno stradalo šest osoba. Prema podacima Tužilaštva BiH, poginulo je osam, dok su ranjene 24 osobe.

Tužilaštvo BiH podiglo je krajem aprila ove godine optužnicu protiv ukupno deset osoba u predmetu “Dobrovoljačka”.

Optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

Optužnica Tužilaštva BiH odnosi se na događaje od 3. maja 1992. godine, a prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam osoba sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja.

Optužnica obuhvaća i ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani.”Optuženi se terete da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN-a”, naveli su ranije iz Tužilaštva.

Dodaje se da optuženi “nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršitelje ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, kao i da su pomagali počiniteljima nakon izvršenog zločina”.

O Dobrovoljačkoj ilici stav je dao ranije Haški sud koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila “legitimna vojna meta”.

RSE

RSE
Autor/ica 3.5.2022. u 11:47