Obilježavanje godišnjice proboja iz jasenovačkog logora

tačno.net
Autor 22.4.2020. u 13:41

Obilježavanje godišnjice proboja iz jasenovačkog logora

Foto: portalnovosti.hr

U srijedu 22. travnja Vlada RH, predsjednik RH, predsjednik Sabora RH, cijeli državni vrh, došao je u spomen područje Jasenovac na obilježavanje 75. godišnjice proboja logoraša iz tog ustaškog logora.

Već nekoliko godina, od 2016. godine, članovi SABAe, Židovske općine Zagreb i nekih drugih židovskih organizacija, Srpskog narodnog vijeća, predstavnici nekih romskih organizacija te Antifašističke lige ne obilježavaju sjećanje na žrtve Jasenovca zajedno s Vladom RH. Razlog je dobro poznat – odbijanje zajedničke komemoracije žrtvama ustaškog režima bio je protest protiv relativiziranja pa i otvorenog negiranja zločinačkog karaktera ustaštva, posebno od nekih ministara u vladi T. Oreškovića. Takav vid protesta, zasebnim obilježavanjem sjećanja na žrtve jasenovačkog logora, nastavio se tokom zadnje tri godine vlade A. Plenkovića. Neposredni povod je bio postavljanje ploče, na kojoj je uklesan ustaški pozdrav „Za dom spremni“, u Jasenovcu, odnosno neodlučnost vlade A. Plenkovića da se prema toj promociji ustaštva jasno odredi. Čin da se u Jasenovcu pojavi ploča s notornim ustaškim pozdravom, zapavo simbolom ustaštva i svega što je taj zločinački pokret predstavljao, može se po opskurnosti usporediti s postavljanjem ploče s „Heil Hitler“, na primjer, u Dachau. Srećom, to u današnjoj Njemačkoj nije moguće.

Na žalost, u Hrvatskoj je to još uvijek moguće. To je razlog zašto se predstavnici Antifašističke lige nisu ni ove godine pridružili službenom obilježavanju godišnjice proboja iz jasenovačkog logora. Solidarnost društva, koja je u ovim izvanrednim okolnostima naglo dobila na cijeni, pokazuje se dosljednim zastupanjem onih vrijednosti u čijoj obrani je antifašizam i nastao.

Predstavnici SABAe, Židovske općine Zagreb, predsjednik SDSSa, saborski zastupnik romske manjine položili su 22. travnja vijence za žrtve Jasenovca zajedno s predsjednikom RH, predsjednikom Vlade RH i predsjednikom Sabora RH. Možemo se samo nadati da će taj čin dobre volje od strane naših kolega, koji su godinama ustrajali u protestu kako bi upozorili i Vladu i javnost na opasnost koja prijeti hrvatskom društvu od relativizacije zločinačkog karaktera ustaškog režima, utjecati na stvarnu promjenu Vladine politike, promjenu za koju smo se zajedno zalagali i zalagati ćemo se u budućnosti, stoji u priopćenju Zorana Pusića, predsjednika Antifašističke lige RH

tačno.net
Autor 22.4.2020. u 13:41

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija