Obilježena 24 godišnjica rušenja Starog mosta

Vijesti.ba
Autor 9.11.2017. u 12:04

Obilježena 24 godišnjica rušenja Starog mosta

foto: Vijesti.ba

Sirene za uzbunu danas su se u 10:16 sati oglasile u Mostaru i građane grada na Neretvi podsjetile na 24. godišnjicu rušenja Starog mosta.

Godišnjica rušenja Starog mosta tradicionalno je obilježena u organizaciji Kluba skakača u vodu “Mostari” tačno u vrijeme, kada se na daleko prepoznatljivi luk Starog mosta 1993. srušio u Neretvu.

Haški tužilac Kenneth Scott je zajedno sa 600 učenika mostarskih osnovnih škola spustio cvijeće u rijeku Neretvu.

Na Starom mostu je bio postavljen i veliki transparent na kojem je pisalo “PRAVDA ZA MOSTAR 29.11.2017.”, koji aludira na presudu u slučaju Prlić i ostali, koja će biti izrečena tog datuma u Haškom tribunalu.

Kao i svake godine ni danas nije izostao tradicionalni skok bez aplauza koji je izveo član Kluba skakača u vodu “Mostari“.

stari1

Foto: Vijesti.ba

Stari most djelo je turskog neimara Hajrudina, a po nalogu sultana Sulejmana Veličanstvenog, sagrađen je u razdoblju između 1557. – 1566. godine. Iako je malo službenih podataka o njegovoj gradnji, pouzdano se zna da je most bio najveća lučna konstrukcija na svijetu i jedan od najvećih graditeljskih poduhvata tog vremena.

Luk je napravljen od kamena tenelija. Visina svoda je 28,7 metara, odnosno 21 metar iznad nivoa rijeke Neretve. Za čuvare mosta izgrađene su dvije kule, Halebija i Tara, koje su tijekom turske vladavine služile kao skladište za oružje.

Obnova Starog mosta zajedno sa pripremama trajala je gotovo sedam godina, a njegova izgradnja koštala je 13,5 miliona dolara.

Stari most, zajedno sa starom gradskom jezgrom Mostara je 2005. godine uvršten na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine i postao prvi spomenikom kulturne baštine na UNESCO-ovu popisu iz BiH.

Vijesti.ba

Vijesti.ba
Autor 9.11.2017. u 12:04

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija