Obilježena 27. godišnjica masakra na sarajevskoj pijaci Markale

RSE
Autor 5.2.2021. u 14:58

Obilježena 27. godišnjica masakra na sarajevskoj pijaci Markale

Foto: AA

Porodice stradalih, preživjeli i brojne delegacije u petak su na sarajevskoj pijaci Markale odali počast ubijenim građanima, koji su 5. februara 1994. godine stradali od granate ispaljene s položaja Vojske Republike Srpske (VRS) oko glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Od eksplozije granate tada je poginulo 68 osoba, a teže ili lakše ranjeno 144 ljudi.

Sudsko vijeće Haškog tribunala je na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću 2016. godine, sa izuzetkom glasa jednog od sudija, bez sumnje utvrdilo da je granata ispaljena sa jednog od položaja pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić nakon polaganja cvijeća je naveo kako svi imaju moralnu obavezu prisjetiti se ljudi i stravičnih trenutaka, te im odati počast.

“Ova tragedija i to zlo su mnogo veći ukoliko se uzme u obzir činjenica da su stradali nedužni ljudi. Na nama koji danas ovdje živimo ostaje da čuvamo uspomenu na njih i koliko god apsurdno zvučalo, gradimo bolje Sarajevo. Jer taj će grad uvijek postojati i ostati jak”, kazao je Komšić.

Današnji dan, 5. februar, obilježava se kao Dana sjećanja na sve poginule građane Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine.

Za zločine počinjene u Sarajevu, koji obuhvataju i granatiranje Markala, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) na doživotnu zatvorsku kaznu osudio je Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK) Vojske Republike Srpske, te Dragomira Miloševića na 29 godina.

Za terorisanje i snajperisanje građana Sarajeva, između ostalog, na doživotnu kaznu zatvora pred Haškim tribunalom osuđen je i Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS), dok je prvostepenom presudom za iste zločine doživotno presuđen i Ratko Mladić, bivši komandant VRS-a.

Na ovu presudu Mladiću 25. i 26. augusta su iznesene žalbe pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MMKS).

Opsada Sarajeva trajala je 1.425 dana. Tokom te četiri godine ubijeno je 13.952 osobe.

RSE

RSE
Autor 5.2.2021. u 14:58