Objavljen Javni poziv za prijavu na 15. Međunarodni festival komedije “Mostarska liska 2018.”

Andrijana Copf
Autor 18.12.2017. u 13:10

Objavljen Javni poziv za prijavu na 15. Međunarodni  festival komedije “Mostarska liska 2018.”

Javna ustanova Narodno pozorište u Mostaru objavila je Javni poziv za učešće na 15. međunarodnom festivalu komedije „Mostarska liska 2018“, koji će se održati u Mostaru, od 20. – 27. aprila / travnja 2018. godine. Pravo učešća imaju sva profesionalna pozorišta, pozorišne trupe i ostale organizacione forme profesionalne pozorišne produkcije koje su producirale predstavu komediografskog žanra u umjetničkoj sezoni 2016/2017. (od septembra / rujna 2016. godine) pa do dana prijave i koje prođu zvaničnu selekciju.

Nagrade Festivala dodjeljuje Stručni žiri, i to: Veliku lisku – Grand Prix Festivala, nagradu za najbolju predstavu u cjelini; Veliku lisku – nagradu za najboljeg glumca Festivala; Veliku lisku – nagradu za najbolju glumicu Festivala; Veliku lisku/plaketu Ahmet Obradović – nagradu za najbolju režiju. Stručni žiri nakon svake izvedene predstave dodjeljuje i Malu lisku – nagradu za najboljeg glumca ili glumicu večeri. Nagradu za najbolju predstavu dodjeljuje i Žiri publike te Žiri medija.

Rok za prijave na 15. “Mostarsku lisku” traje do 15. 02. 2018. godine.

Pravila prijave objavljena su na web stranici Narodnog pozorišta Mostar, www.npm.ba, gdje se može preuzeti i aplikacijski obrazac. Na 14. Međunarodni festival “Mostarska liska” bilo je prijavljeno 45 predstava iz cijele regije, a najboljom je proglašena predstava “Malo blago” Gradskog pozorišta Jazavac iz Banja Luke.

Napominjemo i da je posljednji gost u ovoj godini novog programa NPM-a “Književni most” bio Namik Kabil, autor, reditelj, scenarista i TV urednik, koji je u “Studiju 64” govorio o umjetnosti, sjećanju, pisanju, stvaranju… “U umjetnosti stvaram paralelne svjetove, bježeći od banalnosti kojom smo okruženi”, izjavio je Kabil. Bio je to i posljednji program u 2017. godini u Narodnom pozorištu Mostar.

Andrijana Copf
Autor 18.12.2017. u 13:10