Očevim stopama

Edin Osmančević
Autor 15.1.2020. u 11:01

Očevim stopama

Foto FB

Lik i djelo Nijaza Durakovića opečatio je noviju historiju Bosne i Hercegovine. Stavljajući se na raspolaganje državi u njenim najdramatičnijim, historijskim trenutcima, Nijaz je nesebično davao sebe u svakom kontekstu. Država mu se može odužiti, samo u onoj mjeri, koliko sačuva uspomenu na njegov lik i djelo. Da je danas živ vjerojatno bi bio ponosan na svoju kćerku Jasnu Duraković, zastupnicu u Skupštini Kantona Sarajevo (KS), koja je protivno volji svog stranačkog lidera Fahrudina Radončića odlučila da istupi iz njegove stranke. Jasna je svojim principijelnim i odgovornim činom bacila rukavicu u lice predsjedniku SBB-a čija obrazloženja o rušenju multietničke Vlade KS su ostala neuvjerljiva i nejasna.

Prelazak Jasne Duraković iz jednog u drugi blok Skupštine Sarajevo izazvao je puno pažnje bh. javnosti. Hrabar čin jedne političarke važan je iz više razloga.

Da se može objaviti rat kriminalu i korupcije, raditi transparentnije u zapošljavanju u javnoj upravi i trošenju javnih sredstava pokazala je Fortina Vlada koja je u kratkom mandatu pokrenula određene procese sa mrtve tačke. Iako je ispoljila i određene slabosti ona je pokazala da se kvalitetnim rješenjima mogu rješavati nagomilani problemi građana.

Želim da vjerujem da Jasnina dosljednost i odgovornost predstavlja jedan važan pokazatelj političkog sazrijevanja onog dijela društva manifestovanom u potrebi da se prepoznaju i podrže reformističke političke snage. Jasna je pokazala da drži do svog mišljenje usprkos neslaganju sa mišljenjem lidera njene, sada već bivše stranke.

Pozitivno odobravanje bh. javnosti na Jasnin jasan stav da neće glasati za smjenu Vlade K Sarajevo je jasan signal političkim subjektima, prije svega socijaliberalne provijencije u BiH, da se uozbilje i ponude alternativu koja će objaviti rat kriminalu, korupciji, nepotizmu i drugim društvenim devijacijama koje su kontaminirale naš životni habitus. U tom kontekstu treba pozdraviti njihov najavljeni sporazum o zajedničkom nastupu koalicije na opštinskim izborima koga čine ”Naša stranka”, ”SDP BiH”, ”Narod i pravda” i ”Nezavisne bosanskohercegovačke liste”.

Edin Osmančević
Autor 15.1.2020. u 11:01