Od 1. marta u Austriji uvode kazne i za ustaške simbole do 4.000 eura

tačno.net
Autor/ica 27.2.2019. u 12:27

Od 1. marta u Austriji uvode kazne i za ustaške simbole do 4.000 eura

Foto Index.hr

Ministarstvo unutrašnjih poslova sačinilo je spisak zabranjenih islamističkih i nacionalističkih simbola, u kojem se po prvi put nalaze i ustaška obilježja. Na toj listi je 13 zastava i simbola Muslimanskog bratstva i Hamasa, kao i vojnog krila Hezbolaha, zatim, turskih “Sivih vukova”, kurdske PKK, ali i hrvatskih ustaša.

Austrijski parlament, glasovima vladajuće Narodne partije i Slobodarske partije, proširenje zabrane usvojio je krajem prošle godine, a usvojena uredba predviđa novčanu kaznu do 4.000 eura, a u slučaju ponovljenog korištenja i 10.000 eura.

Od zabrane korištenja simbola obuhvaćenih uredbom izuzeti su medijski izvještaji, filmovi, pozorišne predstave i izložbe, ako je jasno da se time ne propagiraju ideologije koje stoje iza tih simbola, odnosno ekstremističkih organizacija.

Kada je riječ o ustaškim simbolima, na listi Ministarstva unutrašnjih poslova nalazi se ustaška zastava, to jest šahovnica koja počinje sa bijelim poljem, kao i drugo obilježje ustaša u obliku slova “U” sa granatom u kojoj se nalazi šahovnica sa početnim bijelim poljem.

U spisak zabranjenih simbola ustaški simboli ušli su zbog komemoracije u Blajburgu, koje je posljednjih godina sve više postalo najveće nacističko okupljanje u Evropi.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 27.2.2019. u 12:27