Odbijen zahtjev za rehabilitaciju Milana Nedića

tačno.net
Autor 26.7.2018. u 10:11

Odbijen zahtjev za rehabilitaciju Milana Nedića

Foto: Vesna Andjic/(RFE-RL)

Viši sud u Beogradu je saopštio da je 11. jula 2018. godine doneo je rešenje kojim je odbio kao neosnovan zahtev predlagača za rehabilitaciju predsednika kvislinške Vlade Srbije za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu Milana Nedića.

Kako se navodi u saopštenju, odluka će biti objavljena na internet stranici Višeg suda u Beogradu, kada postane konačna, a na odluku predlagači imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

U saopštenju Suda je navedeno, između ostalog, da je odbijen kao neosnovan zahtev predlagača da je “Milan Nedić lišen slobode bez sudske ili administrativne odluke kao žrtva progona iz političkih i ideoloških razloga”.

Sud nije ukinuo Uredbu Federativne Narodne Republike Jugoslavije iz 1949. godine kojom je kolaboracionistički premijer proglašen za ratnog zločinca i na osnovu koje su mu oduzeta imovinska i građanska prava.

Postupak rehabilitacije trajao je pune tri godine tokom kojih je održano 12 ročišta.

Zahtev za rehabilitaciju Nedića je potekao od Srpskog liberalnog saveta, Udruženja političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodice Nedić.

Nedićeva vlada raspuštena je 4. oktobra 1944., a on je dva dana kasnije, sa većinom ministara prebegao iz zemlje. Britanci su ga predali jugoslovenskim snagama 1. januara 1946.

Prema zvaničnoj verziji, Nedić se ubio skokom kroz prozor zatvora Ozne i nikada formalno nije optužen, ni osuđen.

RSE

tačno.net
Autor 26.7.2018. u 10:11

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija