Odlazak monstruma: U Mostaru preminuo ratni zločinac Mladen Naletilić Tuta

klix.ba
Autor 18.12.2021. u 09:02

Odlazak monstruma: U Mostaru preminuo ratni zločinac Mladen Naletilić Tuta

Foto: EPA

Osuđeni ratni zločinac Mladen Naletilić Tuta, nekadašnji zapovjednik Kažnjeničke bojne, koja je ratovala na području  tzv. Herceg Bosne, preminuo je sinoć  u 75-oj godini, potvrđeno je za Hinu.

Naletilić je preminuo na odjelu Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru, gdje je smješten ranije ove sedmice zbog posljedica srčanog udara.

Izvor iz vojnih struktura potvrdio je za Hinu kako je Naletilić preminuo prije nekoliko sati, kao i da je već nekoliko dana bio u komi.

Rođen je 1. decembra 1946. godine u Širokom Brijegu. Haški sud ga je 2003. godine u postupku s njegovim pomoćnikom Vinkom Martinovićem Štelom osudio na 20 godina zatvora zbog zločina koje je počinio nad Bošnjacima na području Hercegovine.

Naletilić je 2. augusta 1992. naredio svojoj jedinici da izvrši atentat na Blaža Kraljevića generala Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Izdržao je dvije trećine kazne, a odmah nakon što je izašao iz zatvora, u Hrvatskoj je protiv njega pokrenut proces zbog poticanja na ubistvo Damira Brekala te je prošle godine pravomoćno osuđen na još tri i po godine zatvora.

klix.ba

klix.ba
Autor 18.12.2021. u 09:02