Opasne poruke vlasti Srbije

tačno.net
Autor 19.7.2021. u 11:26

Izdvajamo

  • Ovako otvoreno izvikivanje ratne politike okrenuto prema svim susedima, ujedno je i testiranje dokle se može ići u datim međunarodnim okolnostima, odnosno do kad će međunarodna zajednica tolerisati ovakvo ponašanje.

Povezani članci

Opasne poruke vlasti Srbije

Predrag Milosavljevic/XINHUA/PIXSELL

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji reagovao je na jučerašnje izjave o “srpskom svijetu” ministra Aleksandra Vulina.

U saopštenju za javnost ističu kako najnoviji nastupi visokih funkcionera Srbije, posebno Aleksandra Vulina, aktuelnog ministra unutrašnjih poslova, Srbiju sve više izoluju u regionu i udaljavaju je od navodno željenog cilja, članstva u EU.

“Obilježavanje 13-godišnjice Pokreta socijalista očigledno je bio jedan od prvih predizbornih skupova za predsjedničke izbore naredne godine. Ono što, međutim, brine, su poruke poslane s ovog skupa, kojem je prisustvovao i predsjednik Aleksandar Vučić koji se nije ogradio od njih. Vulin je ponovio svoju tezu koju pominje kad god mu se ukaže prilika, da je zadatak ove generacije političara stvaranje ‘srpskog svijeta’, da objedine Srbe gdje god oni budu živjeli. A, da bi srpski svijet nastao, Srbija mora da bude ekonomski uspješna, dobro vođena, da ima vojsku koja je u stanju da sačuva i nju i Srbe gdje god živjeli. Poruka skupa je svakako, ne samo ujedinjenje svih Srba u jednu državu, već i da takvu Srbiju može sačuvati samo politika Aleksandra Vučića”, navode.

Iz Helsinškog odbora kažu kako je ovako otvoreno izvikivanje ratne politike okrenuto prema svim susjedima, ujedno i testiranje dokle se može ići u datim međunarodnim okolnostima, odnosno do kada će međunarodna zajednica tolerisati ovakvo ponašanje.

“Helsinški odbor podsjeća da drsko izazivanje regiona i svijeta veoma podsjeća na ponašanje Slobodana Miloševića, kojem je godinama polazilo za rukom da svijet stavi pred svršen čin na terenu. Zato pozivamo međunarodnu zajednicu da postavi crvene linije kada je riječ o granicama na Balkanu i konkretizuje svoje već najavljene politike o sankcionisanju svih onih koji destabilizuju region”.

tačno.net
Autor 19.7.2021. u 11:26