Opet otkaz Hrvoju Zovku na HRT-u

G. Borković
Autor 10.3.2021. u 09:10

Opet otkaz Hrvoju Zovku na HRT-u

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Zbog nasilnog ponašanja na radnom mjestu prije četiri godine HRT je u ponedjeljak dao otkaz novinaru Hrvoju Zovku koji objašnjava da se radi o želji vodstva javnog servisa za odmazdom u kojoj ne biraju sredstva

Hrvoje Zovko opet je dobio otkaz na Hrvatskoj radioteleviziji. I opet je za njega doznao od novinara. Na HRT-u su ovaj put razlog za otkaz svom novinaru i predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva pronašli u anonimnoj prijavi za zlostavljanje na radnom mjestu koje se navodno dogodilo prije četiri godine.

S HRT-a su poslali odgovor Slobodnoj Dalmaciji koji su naslovili ovako: “Zbog nasilnog ponašanja na radnom mjestu, novinaru Hrvoju Zovku otkazan Ugovor o radu”.

Dalje kažu da je Radničko vijeće HRT-a većinom glasova dalo suglasnost na namjeravanu odluku o otkazu. “Povod pokretanju postupka utvrđivanja povrede radne obveze i donošenju konačne odluke o otkazu, bila je anonimna prijava u kojoj se navodilo neprimjereno i neprofesionalno ponašanje g. Zovka prema jednoj radnici (novinarki) na radnom mjestu“, kažu iz HRT-a prešućujući kada se sporan događaj odvio kao i o kojoj radnici se radi.

Ističu da su u postupku saslušali više svjedoka koje je predložila spomenuta radnica i da su oni potvrdili navode žrtve te je „nedvojbeno utvrđeno postojanje krajnje neprimjerenog i neprofesionalnog ponašanja Hrvoja Zovka“.

Takva odluka, ističu s HRT-a, skladu je se njihovom politikom nulte tolerancije prema nasilnom ponašanju na radnom mjestu te da svaku prijavu pažljivo razmotre i promptno rješavaju u cilju zaštite dostojanstva i profesionalnog integriteta svih radnika HRT-a.

Za komentar smo pitali i Zovka:

“Povijest se ponavlja, ne samo kroz činjenicu da me nastavljaju zlostavljati istim lažnim optužbama kao i prije tri godine, nego i u činjenici da je, kao i zadnji put, cijela javnost informirana o mom otkazu prije mene. Optužbe su prvo neistinite, a iz cijelog ponašanja HRT-a jasno je da nije riječ o mojim povredama obveze iz radnog odnosa, nego o njihovoj želji za odmazdom u kojoj ne biraju sredstva“, kratko je poručio prvi čovjek HND-a.

Podsjetimo da je Zovko u rujnu 2018. godine također dobio otkaz na HRT-u nakon svađe s urednicom Katarinom Perišom Čakarun. Međutim, dvije godine potom sud je vratio Zovka na posao i ukinuo odluku o izvanrednom prekidu radnog odnosa zbog “teške povrede općih pravila o radu i ponašanju”.

Zanimljivo je i da je vodstvo HRT-a ovako reagiralo na anonimnu predstavku o događaju koji se navodno dogodio prije četiri godine, dok na javnu pritužbu o seksualnom uznemiravanju jedne zaposlenice prije mjesec dana nisu željeli osnovati niti povjerenstvo koje bi taj slučaj detaljno istražilo, o čemu smo više puta pisali.

Portalnovosti.com

G. Borković
Autor 10.3.2021. u 09:10