Organizacije civilnog društva u BiH pozivaju predstavnike vlasti na ukidanje segregacije u obrazovanju uključujući fenomen “Dvije škole pod jednim krovom”, neprihvatljivim u 21. stoljeću

tačno.net
Autor/ica 26.5.2017. u 09:35

Organizacije civilnog društva u BiH pozivaju predstavnike vlasti na ukidanje segregacije u obrazovanju uključujući fenomen “Dvije škole pod jednim krovom”, neprihvatljivim u 21. stoljeću

Organizacije civilnog društva u Bosni i Hercegovini pozivaju vlasti B i H, na svim nivoima, na ukidanje segregacije u obrazovanju i fenomena dvije škole pod jednim krovom. Istovremeno podržavamo borbu srednjoškolaca iz Jajca, protiv nametnutih im podjela, i izražavamo poštovanje prema tim mladim ljudima koji su živeći u svijetu koji sve čini da bi im živote zatrovao nepovjerenjem i mržnjom, uspjeli da odrastu u humana ljudska bića, sa empatijom i vjerom u ljudskost.

Sadašnje stanje podjela u obrazovanju ne samo da je daleko od svjetskih ili europskih standarda već i ne nudi nikakvu šansu za razvoj i prosperitet mladim generacijama. Obrazovanje je jedno od najvažnijih oblasti svakog društva i garancija pozitivnog društvenog razvoja i napretka, a postojeće podjele štetne su za djecu i društvo te se moraju ukinuti.

Pozivamo vlasti u BiH, s akcentom na kantone u kojima se provodi segregacija u obrazovanju da poduzmu mjere na stvaranju jedinstvenog obrazovnog sistema i prekinu praksu razdvajanja djece prema etničkoj pripadnosti, što je i zahtjev različitih međunarodnih organizacija i tijela, uključujući i UN-ov odbor za ekonomska, socijalna i kulturna prava, te osiguraju punu provedbu Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH i njegovih ključnih odredbi o zajedničkom jezgru nastavnih planova i programa.

Aktivizam mladih iz Jajca primjer je pozitivne prakse i građanske odgovornosti i dokazuje da su mladi srednjoškolci protiv necivilizacijskih podjela i segregacije koja im nameću političari, te nam daju nadu u bolju budućnost.

ORGANIZACIJE:

Udruženje „AKCIJA“ Asocijacija za ruralni razvoj (ARD)

Centri civilnih inicijativa (CCI)

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Centar za promociju civilnog društva (CPCD)

Centar za razvoj i podršku (CRP)

Centar za zastupanje građanskih interesa (CPI)

Fondacija MEDIACENTAR (FMC)

Fondacija za socijalno uključivanje u BiH (FSU u BiH)

Forum građana Tuzle (FGT)

Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj Inicijativa i civilna akcija – ICVA

Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju (IBHI)

Institut za razvoj mladih KULT Nezavisni biro za razvoj (NBR)

Partnerstvo za zdravlje (PH)

Transparency International BiH (TI BiH)

Udruženje za poduzetništvo i posao LINK,

Udruženje „Žene ženama“

Udruženje „Ženski interaktivni ruralni centar“

tačno.net
Autor/ica 26.5.2017. u 09:35