ORGANIZATORI I SUDIONICI 4. FRA MA FU FESTIVALA REPORTAŽE I REPORTERA: Otkaz Hrvoju Zovku je skandalozan napad na HRT i HND

tačno.net
Autor 21.9.2018. u 11:44

ORGANIZATORI I SUDIONICI 4. FRA MA FU FESTIVALA REPORTAŽE I REPORTERA: Otkaz Hrvoju Zovku je skandalozan napad na HRT i HND

Pokretanje postupka za izvanredni otkaz kolegi Hrvoju Zovku smatramo krajnje neprofesionalnim, nedopustivim i skandaloznim potezom vodstva Hrvatske radiotelevizije. To nažalost nije prvi, a bojimo se niti posljednji slučaj iživljavanja nad svojim novinarima moćnika institucije koja bi trebala biti medijski javni servis.

Za bilo kakve sankcije prema kolegi Zovku nema niti jednog razloga u njegovom ponašanju već je riječ o ekletantnom primjeru zloporabe funkcija, napadu na ono malo preostalog profesionalnog digniteta HRT-a, ali i o nasrtaju na Hrvatsko novinarsko društvo čiji je Hrvoje Zovko predsjednik.

Kada nisu uspjeli višegodišnji pokušaji rastakanja nacionalne novinarske udruge na druge načine vodstvo HRT-a dočekalo je trenutak da netko od novinara HRT-a dođe na čelo HND-a kako bi javno neizrečenom, ali savršeno jasnom porukom “ili HRT ili HND” na najdramatičniji, ali i na najbezumniji način do sada pokazalo svoju moć u uništavanju onoga što im je političkom voljom, a ne zbog njihovih profesionalnih i ljudskih vrijednosti, povjereno na brigu – medijskog servisa koji bio trebao biti javno dobro, ali zahvaljujući njima to je prestao biti.

Iako i sami znaju da je to što čine neetično, pa i pravno neodrživo ne zanima ih što će u slučaju otkaza Hrvoju Zovku, kao i u ranijim slučajevima neopravdanog otkaza, HRT izgubiti spor. Oni posljedice neće osjetiti, čak niti financijske jer i unaprijed izgubljene sudske sporove protiv svojih zaposlenika kojima su dali otkaz HRT plaća novcem građana.

Hrvoje Zovku sprema se otkaz isključivo zbog toga što je predsjednik HND-a. Vodstvo HRT-a koje je u stanju načiniti takav potez nije normalno vodstvo medijskog javnog servisa, niti je zemlja u kojoj vodstvo medijskog javnog servisa može nekažnjeno otpuštati svoje novinare zbog toga što profesionalno obavljaju svoj posao pa čak i zbog toga što vode strukovnu organizaciju nije normalna zemlja.

A još manje smo normalni mi novinari ukoliko šutke prijeđemo preko takvog ponašanja. Stoga mi ne želimo šutjeti kako što nismo niti do sada.

U ime organizatora 4. Fra Ma Fu festivala reportaže i reportera i više od 130 sudionika, novinarki i novinara iz 13 zemalja:

Goran Gazdek, predsjednik Studijskog  instituta za novinarstvo, kulturu i obrazovanje

Saša Leković, predsjednik Centra za istraživačko novinarstvo

tačno.net
Autor 21.9.2018. u 11:44

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija